Служителят на НАП наистина е искал подкуп
Служителят на НАП наистина е искал подкуп / netinfo

Завърши проверката на Главна дирекция ""Инспекторат и контрол по сигурността" към Националната агенция по приходите по обвинението срещу Александър Ангелов, служител на Агенцията, че е поискал подкуп в особено големи размери от бившия директор на „Кремиковци” Валентин Захариев. Това съобщи изпълнителният директор на НАП Мария Мургина. По думите й проверката е потвърдила, че Ангелов е имал склонност към подобни прояви.

Александър Ангелов и съучастникът му Кирил Йовчев бяха задържани при спецоперация на полицията на 4 юли т. г. Ангелов беше заловен от полицията с белязани 135 хиляди лева, след като поискал от бившия шеф на "Кремиковци" Валентин Захариев милион и половина лева, за да намали и разсрочи данъчни задължения.

Според Мария Мургина при работата си през последната година Ангелов е бил безкрайно прецизен и е направил всичко възможно засъбирането на суми между 500 и 1500 лева, но в същото време не е предприел абсолютно никакви действия по просрочени задължения на стойност между 1 и 3 млн. лева. За съжаление констатацията потвърждава действието, за които Ангелов е подсъдим, каза Мургина.

Запитан дали е склонен да разсрочи задълженията на "Кремиковци", министърът на финансите Пламен Орешарски посочи, че искането на НАП е внесено в Министерството на финансите и в момента е в процедура на изготвяне на становище от юристите. Ще изчакам становището, ако има законово основание, съм склонен, каза министърът.