/ iStock/Getty Images
Провеяват се действията и на служител от едно министерство
В четвъртък Специализираната прокуратура е образувала разследване за шпионство. От прокуратурата обясниха, че се изследват действията на трима души. Това са двама служители на средно ръководно ниво в ДАНС и на един служител от министерство, което от обвинението не казаха кое е, но изключиха Министерството на вътрешните работи. Това каза на брифинг говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Такива данни и доказателства по делото няма и не искам да коментирам такива изявления, заяви ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Коментарът и бе във връзка с изявлението на премиера Кирил Петков, който каза, че има руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството между България и РС Македония.

Информацията е била предавана не пряко при среща, а чрез специални способи – дистанционно.

Спецакция в ДАНС, разследват „голяма, руска, агентурна диаспора“ у нас

Към момента няма задържани, обясни още Кръстев.

Повдигнати са обвинения, но от прокуратурата не дадоха повече информация, за да не попречат на разследването.

След анализ ще бъде направена преценка дали има обосновано предположение, че някое лице е извършило престъпление и ще бъде ли повдигнато обвинение, добави той.

От Спецпрокуратурата обясниха, че в четвъртък са извършени действия по разследването в ДАНС. Случаят е разкрит благодарение на активната работа на ДАНС, каза Маджарова.