„Това, което разследваме в момента, е голяма, руска, агентурна диаспора, която се е образувала в България и в момента работи по различни интереси“, каза премиерът
Спецпрокуратурата с акция в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Според първоначалната информацията става въпрос за операция срещу служители на ДАНС, уличени в шпионаж в полза на чужди разузнавателни служби.

Действията са по образувано досъдебно производство, каза за БТА ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова и допълни, че при надделяващ обществен интерес информация ще бъде представена допълнително.

От ДАНС, пък, информираха, че досъдебното производството е започнало след подадена информация в прокуратурата от самата агенция. Именно на базата на тази информация е започнало и самото разследване.

Действията по разследването в ДАНС са съвместни между спецпрокуратурата и самата агенция и касаят шпионаж, каза за БТА говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. 

По информация на NOVA става дума за служители на ДАНС, които на практика са продавали информация на служби на Русия, действали са срещу чужди разузнавателни централи. Засега не се съобщава на колко лица. Срещу тях обаче има повдигнати обвинеия. 

Президентът Румен Радев направи коментар по случая: „ДАНС има здравна имунна система и аз мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в агенцията по отношение на шпионски дейности“, коментира Радев.

Министър-председателят Кирил Петков също коментира акцията„Имам предварителна информация, но не искам да говоря за тези разследвания, преди да разбера по-точно. Това, което разследваме в момента на много места, а и ДАНС работи усилено, е точно това – доста голяма, руска, агентурна диаспора, която се е образувала в България и в момента работи по различни интереси“, каза Петков.

„Част от нещата, които са ми докладвани, са и, че има руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството между нас и РС Македония. Руският интерес е бил фокусиран да няма европейско бъдеще за Западните Балкани“, посочи още той и допълни: "всичко това за мен показва, че някой се опитва да подменя българския интерес".