Служители в интернати често заплашват и наказват децата
Служители в интернати често заплашват и наказват децата / снимка: БГНЕС
Служители в интернати често заплашват и наказват децата
70539
Служители в интернати често заплашват и наказват децата
  • Служители в интернати често заплашват и наказват децата

Шамари, предупреждения за преместване и подлагане на несвойствен труд са част от наказанията, налагани на децата и младежите от седемте възпитателни и социално-педагогически интернати у нас.

Такива нарушения са установени по време на планови проверки, извършени от Държавната агенция за закрила на детето, по разпореждане на Върховната административна прокуратура след сигналите за насилие в интерната в Стралджа през миналата година.

Проверяващите са установили още, че част от децата са с поведенчески разстройства, а има и седем бременни момичета, които въпреки бременността, са настанени в интернатите.

От агенцията са направили 67 предписания с конкретни мерки за подобряване на работата в интернатите.

Седемте интерната са разположени в областите Ямбол, Сливен, Плевен, Силистра, Пазарджик, Габрово и Разград. В тях са настанени 265 деца и младежи, като преобладаващата част са момчета, и почти всички са на възраст от 11 до 18 години.

Половината от децата са отишли в интернат, заради бягство от училище или от социална институция, а 45 от тях - заради просия и скитничество.

Повечето от децата престояват в интерната за максималния период от 3 години, поради липса на фиксиран срок в съдебното решение, обясни Камелия Николова, ръководител на дирекцията, извършила проверките. Тя представи част от мерките, предложени от агенцията.

„Престоят трябва да бъде минимизиран. Предложението ни е да бъде до 6 месеца, като през този период да се провежда активна психологическа подкрепа, защото една голяма част от тях действително се нуждаят от такава. Друго, което сме предложили, е подобряване на сътрудничеството и комуникацията между отговорните институции и най-вече - между тези специални училища и Агенцията за закрила на детето, за активна работа със семействата и родителите на тези деца, с оглед на тяхната успешна ресоциализация", уточни Николова.

От агенцията са направили предписание до образователното министерство за налагане на наказания на трима от директорите на интернатите.