Служители на МВР на детектор на лъжата заради СРС-та
Служители на МВР на детектор на лъжата заради СРС-та / Sofia Photo Agency, архив

Служителите на МВР, които са имали допуск с паролите за слушане на разговорите, записвани със специални разузнавателни средства, тази седмица ще минат на полиграфско изследване. За това си разпореждане информира при посещението си в Перник вътрешният министър Цветан Цветанов. На детектора на лъжата ще седнат 5-6 служители от Добрич, София, сред тях са и двама от ДАНС, като единият е напуснал системата и е отказал изследването, отбеляза вицепремиерът Цветанов. Същите вече са разпитани от междуведомствената работна група, чиято работа ще приключи до края на седмицата.

На база резултатите ще се предприемат технически и законодателни мерки, ще се въведат допълнителни защитни механизми за работните места, където има изведени акаунти и допуск за влизане в системата за използваните СРС-та, каза още Цветанов. Схемата е ясна, допълни вътрешният министър и тя се припокрива с тази от 2008-ма година. Хората и тогава, и сега са едни и същи, категоричен е министърът, но отказа да ги назове по имена.

Министър Цветан Цветанов представи новия директор на Областна дирекция на МВР в Перник. Ръководният пост се поема от досегашния началник на Охранителна полиция към Областната дирекция в София - Валентин Димитров. Той е в системата на МВР от 1992 година, със 7 години оперативен стаж в 9-то районно и ОД на МВР - София.

„Перник е вратата към София и спалнята на част от криминалния контингент, като в тази връзка е наложителна съвместна работа на дирекциите за преодоляване на тежката престъпност", отбеляза още Цветанов.

Министърът е изискал оперативна информация от бившия директор на пернишката полиция Диян Нанов за стрелбата по Стоян Кръстев-Драгановеца, какъвто отчет не е получил, а вместо това Нанов е депозирал молба за пенсиониране.