пари левове икономика
пари левове икономика / iStock/Getty Images
Служебното правителство се отказва от внасяне на проектобюджет за 2023 година въпреки вариантите, които направи, предава NOVA.

Вместо това служебната власт ще предложи да се удължи срокът на действие на тазгодишния бюджет и при него да се работи още няколко месеца от следващата година.

Решението на служебното правителство идва само дни, след като министерството на финансите представи макроикономическата прогноза за следващата година. Външният дълг за 2023 година бе заложен в размер на 15,986 милиарда лева.

„Продължаваме Промяната“ с коментар за бюджета

За момента не е ясно за какъв период от време през 2023 ще действа бюджетът за 2022. Подобна мярка беше предприета и в края на миналата година и бюджетът за 2021 година беше актуален до март 2022 година. Тазгодишният бюджет действа от 1 април.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира действията на служебното правителство. "Това сигнализира няколко неща. Първо, че текущият бюджет, който по думите на служебния финансов министър, ще преизпълни приходите и ще има по-малко разходи и ще има дефицит, който ще бъде в порядъка на 3 процента тази година, е адекватен, не само за тази година, но и за догодина. Всички тези страхове, които се насаждат за 11 милиарда дефицит догодина и 16 милиарда дълг, са безпочвени", обясни Василев.
NOVA