Седем души са арестувани в България, след като вчера в страната бяха открити 18 мигранти, умрели от задушаване в камион. Това съобщи в събота служител от българското вътрешно министерство, предаде Франс прес.

„Мога да потвърдя, че седем души са задържани“, каза той пред АФП ден след тази най-тежка досега свързана с мигранти трагедия в страната.

Сред заподозрените е босът на каналджийската мрежа, посочи друг правителствен служител. По-рано той е бил осъден на пет месеца затвор условно за трафик на хора.

Телата на 18 мигранти, починали от задушаване, бяха намерени в петък в изоставен камион в софийското село Локорско. Според първоначалните данни от разследването камионът е превозвал незаконно 52 души, скрити под дървен материал, вероятно афганистански мигранти, пристигнали от Турция.

Трупове лежали по тревата около камиона.

34 млади мъже от афганистански произход са настанени в столични болници, повечето от тях са без опасност за живота, но има и няколко в по-тежко състояние. Те са открити близо до камиона, дехидратирани, мокри и премръзнали, добавя агенцията.

Осем души са арестуваните по информация на БНТ, която се позовавава на свои източници.

Трима са задържани в района на София още снощи, като един от тях е арестуван на около 5 километра от изоставения камион. Вероятно той е управлявал превозното средство преди да го изостави до с. Локорско.

Други петима са задържани в Бургас, Каблешково и Карнобат. Те са отведени тази нощ в полицията в Бургас, а в домовете им са намерени доказателства за каналджийство, както и за конкретния превоз на нелегални мигранти.

Задържаните в Бургас са отговаряли за оборудването на камиона и изграждането на укритието в него, както и за логистиката по трафика на мигрантите.

Задържаните в София са били организатори на каналджийството като сред тях е и уличеният за ръководител на групата, сочи още информацията.

Според запознати с разследването преди да бъде изоставен край Локорско, организаторът се е возил в кабината на камиона.

В събота задържаните в Бургас ще бъдат конвоирани до София.

Камионът, в който бяха открити мигрантите, е имал един собственик по документи и друг реален собственик, като се изяснява дали и двамата имат съпричастност към случая на трафик на нелегални имигранти, съобщи БНР.

В превозното средство е бил оборудван специален тайник за мигранти, в който те са били качени от водача и неговия спътник, а като цяло товарната част на превозното средство е била използвана за превоз на дървен материал.

Разследващите са установили, че в последните месеци този камион е пътувал няколко пъти по един и същ маршрут между Източна България и столицата. Това е било установено след преглед на камери в различни части на страната.

След като 18 мигранти бяха намерени мъртви в камион край софийското село Локорско, следствените действия на терен продължиха цяла нощ. В събота сутрин започна повторен оглед на мястото на трагедията. 

В камиона са открити живи 34 мигранти. Те били измръзнали, гладни, мокри и дехидратирани. 14 души са настанени в 6 столични болници. Средната възраст на мигрантите е 20 години. Мъжете са били скрити в дървени плоскости. В опитите си да излязат, ръцете на някои от тях са раздрани. 

Пътят към мястото на трагедията е бил затворен цяла нощ.

Трагедия в Локорско: 18 мигранти бяха открити мъртви в камион, сред тях и дете

Преди няколко дни 52 мигранти са преминали границата ни със стълба. Прекарали са два дни в гората около Ямбол, впоследствие са се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско, съобщи директорът на НСлС Борисалв Сарафов в петък вечерта. 

Камионът е изоставен повече от 24 часа преди да бъде открит. Сигнал подават местни, които виждат част от мигрантите. 

В събота сутринта започна повторен оглед на мястото на трагедията. 

Спокойно е преминала нощта за пострадалите мигранти, настанени в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов". Това съобщиха от пресцентърът на болницата. 

Двама мъже продължават да са под интензивно 24-часово наблюдение и лечение.

Останалите четирима мъже и едно непълнолетно момче са настанени в токсикологията на “Пирогов". Дежурният лекар съобщава за подобрено общо състояние.

Мигрантите, настанени в “Пирогов" имат увреждане на мускулатурата поради продължително обездвижване.

Мигрантите, приети в болница, след случая край Локорско, ще се възстановят вероятно до седмица. Прогнозата направи бившият шеф на „Пирогов” д-р Спас Спасков пред NOVA.

„Те са били с изключително ограничено постъпване на кислород. Не са имали възможност и вода да пият, така че са силно дехидратирани. Вероятно не са се хранили и дни наред. Затова доста от тях са в реанимации”, обясни доц. Спасков.

„Вероятно ще оцелеят тези, които дотук са оцелели. Физическото възстановяване ще стане до седмица и на най-тежките. По-тежкото е възстановяването от този шок. Те са умирали и са видели до тях другите умиращи. Това е изключителен шок”, коментира доц. Спасков.

Той оцени високо реакцията на болниците.

„Реакцията на болниците беше бърза. Някога всички тези пациенти щяха да бъдат доведени в „Пирогов”, това щеше да натовари дейността изключително много. В момента софийското здравеопазване разполага с цяла серия болници, които могат да окажат такава помощ. Някога мечтаехме да има такова разбиване на потока от пациенти. Сега това се случи – тези хора бяха настанени в 6 болници. Бърза помощ явно има много добър синхрон в работата си с всички тези болници”, коментира доц. Спасков.
Агенция "Фокус"/ NOVA/ БНР/БНТ