Турски медии разкриха какво се е случило във фаталната вечер, когато бе прострелян в главата и убит граничният полицай Петър Бъчваров. 

Според турското издание Еvrensel Мустафа Е. и брат му Енгин Е. са причаквали нелегални мигранти на границата, за да ги ограбят. 

В показанията си, Мустафа и Енгин твърдят, че са отишли ​​в пограничния район, за да дебнат нелегални мигранти, от които да откраднат пари или ценности. Останали са в гората 4 дни. В документите е посочено, че в нощта на инцидента братята са причаквали бежанците в дупката в оградата на границата, когато са били забелязани от българските гранични полицаи и са били предупредени да напуснат района. В показанията си братята са разказали, че те са били на около 10 метра от граничната тел, когато българските полицаи включили фаровете на автомобила и ги помолили да се отдалечат. Тогава Мустафа Е. паникьосан е открил огън с пушка и веднага избягал от района, където в този момент е било мъгливо и валял слаб дъжд. 



Установено е, че Мустафа Е. и неговият брат Енгин Е., които бяха задържани, са били овчари в квартал Сюлоглу и са имали досиета за престъпленията „кражба“ и „нарушаване на имунитета на пребиваване“, става още ясно от информация в турските медии. 

Турското издание Balgocburada съобщава, че при претърсване на двамата заподозрени е открита ловна пушка и 23 патрона. Предстои експертиза да установи дали това е оръжието, използвано в убийството на младши инспектор Петър Бъчваров. 

Полицаят бе застрелян в понеделник вечерта на границата ни с Турция край Елхово. Заедно с негов военен колега били дежурни във фаталната вечер. Забелязали дупка в оградата на границата и решили проверят какво се случва. Чул се изстрел. Сержантът е бил улучен в главата. За престъплението бяха заловени в Турция двама братя, само единият остава в ареста, решиха властите в южната ни съседка.