От партия "Възраждане" предлагат в парламента да се влиза след направен тест за наркотици и алкохол, който депутатите сами да си плащат. Те обвързаха това предложение с изказване на депутата от ПГ на "Продължаваме промяната" Христо Петров - Ицо Хазарта след протеста на 12 януари срещу зеления сертификат.

Ицо Хазарта: Ако утре извикам мои избиратели да щурмуват, не е ли редно да ми искат имунитета

Вчера от парламентарната трибуна Ицо Хазарта се обърна към представителите на "Възраждане" в НС и им заяви: "Ако реша да извикам 500 или 1000 от хората, които са гласували за мен и им кажа елате да влезете незаконно в парламента, елате да поблъскате полицаи. Ще ви платя автобусите и може и да ви дам по 40 лева. Не е ли правилно г-н главния прокурор да ми поиска депутатски имунитет? Да бъда съден и да ме вкарат в затвора? Дали в закона пише, че той важи само за мен или и за шепа нещастни фашисти?"

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев на брифинг пред медиите днес осъди остро изказването на Ицо Хазарта и отправи критика към заместник-шефа на парламента Кристиан Вигенин, който по думите му не е направил забележка на депутата. 

"Притеснително е депутат да обижда на фашисти и това да се толерира", заявиха от "Възраждане" и допълниха: "Затова ние входирахме предложение, в което искаме в сряда, четвъртък и петък, когато има заседание на парламента, да имаме сигурност, че всеки един от нас, като депутат, влиза трезвен и без наркотици в парламента". 

Протестиращи срещу зеления сертификат опитаха да щурмуват Народното събрание

Народните представители от най-малката по численост политическа сила в парламента предлагат депутатите лично да си заплащат тестовете, с които да гарантират, че са "адекватни и не правят квалификации, които обиждат гражданите или депутатите". Те смятат, че след като има условие за правене на тестове за коронавирус на хората без ваксина, то не би имало проблем да се въведе и тази мярка. 

Елена Гунчева от "Възраждане" допълни, че при установени случаи на положителни проби, ще е отговорност на парламентарната група да реши по какъв начин ще накаже провинилия се депутат - дали ще го лиши от възможността да гласува, да внася законопроекти, да отправя питания и т.н. "Считам, че всеки един трябва да бъде достатъчно отговорен и да знае какви са последиците, ако  бъде хванат с подобни субстанции в Народното събрание", заяви Гунчева. 

„Възраждане”: Протестът не е предизвикал размирици и много тежки проблеми