Сините искат наредба за допустимите нива на електрически и магнитни полета
Сините искат наредба за допустимите нива на електрически и магнитни полета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините пак повдигнаха въпроса за станциите на мобилните оператори
50291
Сините пак повдигнаха въпроса за станциите на мобилните оператори
  • Сините пак повдигнаха въпроса за станциите на мобилните оператори

До края на февруари работната група към здравното министерство да приключи с дейността си по наредбата за максимално допустимите нива на електрическите, магнитните и електромагнитните полета в жизнената среда, настояха от Синята коалиция. От десния съюз за пореден път акцентираха върху проблема с поставените незаконни, според тях, базови станции на мобилните оператори, които често са в близост до училища и детски градини.

Депутатът от ДСБ Иван Иванов цитира данни, според които за периода 2006-2010 г. са установени 412 незаконно построени базови станции на мобилни оператори, като малко над 200 от тях са били премахнати. През 2011 г., поради липса на контрол върху демонтирането им, има констатирани 583 станции със санкция за забрана, но няма кой да осъществи тази санкция, посочи още депутатът.

От Синята коалиция припомниха, че в резултат на техните действия, министърът на здравеопазването Стефан Константинов на 25 февруари м.г. е създал работна група, която до 31 март 2011 г. е трябвало да изготви проект на наредба за максимално допустимите нива на електрически, магнитни и електромагнитни полета в жизнената среда. „Работната група трябваше в срок до 31 март м.г. да изготви проект. Една година българските граждани чакат тази наредба, която да гарантира, че тяхното здраве и живот ще бъдат адекватно защитени. Грубо нарушение е, че вече една година тази заповед не е изпълнена и проекта на наредба не е внесен за разглеждане и одобрение, обясни Иванов.

Това безспирно отношение на управляващите в защита на корпоративните интереси на мобилните оператори е време да приключи. Министърът на здравеопазването не може да контролира изпълнението на собствената си заповед, коментира и зам.-председателят на ПГ на сините Ваньо Шарков.