/ НФСБ
Бюст-паметник на Хаджи Димитър бе открит в украинския град Мелитопол, в областта, в която живее най-голямата българска общност
На тържествената церемония присъстваха зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов, депутатът от Украинската Рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, народният представител от НФСБ Йордан Апостолов, представители на местната и държавна власт в Мелитопол, наши сънародници, живеещи в Украйна, съобщиха от НФСБ.

НФСБ

Паметникът на българския национален герой бе издигнат в парк „Сливенски площад” в запорожкия град. Парламентарната ни делегация, водена от Валери Симеонов е в Запорожието по покана на българската общност там за IX-я Събор на българите в Украйна.

Най-мащабното българско събитие за повече от 300 хиляди наши сънародници там се провежда от 1998 г. под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна, пази и съхранява родните традиции.

Българите в Украйна посрещнаха Симеонов с националния трибагреник и орела на Кан Аспарух

Нашите сънародници посрещнаха по стар български обичай - с хляб и сол, в народни носии лидера на НФСБ пред сградата на Дружеството за българска култура „Балкани”.

НФСБ

„За мен е чест да засвидетелствам признанието на цяла България към вас като общност, която отстоява и пази българския дух, традиции и култура”, приветства българите в Украйна Валери Симеонов.

НФСБ

Той и колегата му Йордан Апостолов се включиха в тържествената сесия и международната конференция „Българите в Северното Причерноморие”, организирани в рамките на IX-я Събор.

НФСБ

Симеонов бе категоричен, че българската държава е обърната с лице към нашите сънародници зад граница. Народните представители от НФСБ ще продължат активно да работят по решаването на проблемите и важните за живота на общността ни в Украйна въпроси.

Веднага след това Валери Симеонов се срещна и разговаря и с кмета на Мелитопол Сергей Минко.