Ще заседава политическият съвет на управляващата коалиция
Ще заседава политическият съвет на управляващата коалиция / снимка: Sofia Photo Agency

Политическият съвет на управляващата коалиция ще заседава следобед. Ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС ще обсъдят препоръките от междинния доклад на Европейската комисия, антикризисните мерки на правителството и подготовката на предстоящите избори.

Лидерите на трите управляващи партии и политическите им ръководства ще обсъдят инвестиционната програма на правителството относно изпълнението на антикризисния план за икономическата стабилност и напредък за 2009 година.

Ще бъде разисквано изборното законодателство и подготовката за провеждането на изборите за национален и Европейски парламент. Очаква се НДСВ да постави въпроса за промяна в конституцията, която дава възможност двата вота да са на една дата. БСП още няма еднозначна позиция, не е изпратила и питането си до Конституционния съд по темата, каквито намерения изрази. ДПС са против.

Друго разминаване във вижданията на управляващите сили е дали да се въведе мажоритарен избор на депутати и как да стане това. Според Движението за права и свободи вече е късно за сериозни промени в изборното законодателство.