Ще плаща ли българинът двойно с новия закон за пътищата?
Ще плаща ли българинът двойно с новия закон за пътищата? / netinfo
В мнозинството ще бъдат подготвени поправки в закона за пътищата между двете четения, с които при въвеждането на тол таксата цената на винетката да бъде намалена на половина. Това стана ясно от думите на Александър Радославов от левицата в предаването „Денят” на Дарик радио.

„Мисля, че в тази работна група и въобще в транспортната комисия винаги е давана възможност не само на управляващите да се чува думата, но и на опозицията и сме приемали много текстове на нашите колеги”, обясни той.

В дебат по темата за новите пътни такси, с които се въвеждат едновременно 11 евро дневна винетна такса и тол такса за магистралите, в студиото на Дарик – Иван Иванов от ДСБ посочи, че с промените притежателите на автомобили ще плащат двойно повече.

„Българинът, преди да се качи на своето моторно превозно средство трябва освен задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, да заплати и данък МПС, и за да напусне населеното място, той трябва да има залепен стикер за платена винетка. В досегашния закон се казваше, че може да се плаща тол такса само за магистрали или участъци с характеристики на магистрали. Новите промени в закона отварят широка врата, за да се плаща тол такса и за републикански пътища”, смята Иванов.

Днес в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов съобщи по повод приетите промени в закона за пътищата, че винетките може да отпаднат от 2009 година.

Целия дебат с Александър Радославов и Иван Иванов чуйте в прикачения звуков файл.