/ БГНЕС
Очаква се да започне процедура по отнемането на разрешителното на "Феникс - Дупница" ООД заради пожара под магистрала „Струма“. Това стана ясно от отговора на министъра на околната среда и водите Нено Димов на въпроса на соцдепутата Манол Генов по време на днешния парламентарен контрол.

Припомняме, че през август складирани отпадъци под „Струма“ пламнаха, а разразилият се пожар сериозно увреди магистралата.

Процедурата по отнемане на лиценза обаче може да започне едва след като съдът излезе с решение за второто наказателно постановление на фирмата. Това се налага, тъй като по закон компетентният орган отнема издаденото разрешително, когато за период от три години са извършени административни нарушения, за които лицето е било наказано два пъти с влязло в сила наказателно постановление.

 „След приключването на съдебната процедура по издаденото наказателно постановление от ноември 2018 г. РИОСВ - Перник ще започне най-тежката процедура по отнемане на разрешителното на "Феникс - Дупница" ООД", посочи днес министър Нено Димов.

Той добави, че в рамките на около две години РИОСВ - Перник е извършила пет проверки на фирмата.

Още през март месец миналата година е издадено наказателно постановление за 2000 лв., тъй като инспекцията е установила, че не се води отчетност.

През месец ноември 2018 г. е констатирано съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и е издадено наказателно постановление, което се обжалва в момента и именно за него се чака решението, стана ясно от думите на министъра.