Ще отнемат имущество и без влязла в сила присъда
Ще отнемат имущество и без влязла в сила присъда / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Ще отнемат имущество и без влязла присъда
50290
Ще отнемат имущество и без влязла присъда
  • Ще отнемат имущество и без влязла присъда

Без влязла в сила присъда държавата ще има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене, след повече от четири часа дебати, Закона за отнема на незаконно придобито имущество, внесен от ГЕРБ. Мнозинството отхвърли проектозакона, внесен от Христо Бисеров.

На практика процедурата ще се задейства, след като едно лице е привлечено като обвиняем за някое от изброените в законопроекта престъпления. Сред тях са тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, кражба, грабеж, длъжностно присвояване, неизгодна сделка, наркотици, укрити данъци.

Хората ще трябва да доказват законността на доходите си за 10 години назад при разлика от 250 000 лв. между притежаваното и доходите им.

Ще отнемат имущество и без влязла в сила присъда
netinfo

„Очакването към подобен закон е да подобри съпротивителната сила на държавата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи, да допринесе за възстановяването на на общественото очакване за справедливост, на върховенството на закона и доверието в институциите, в частност и към съдебната система”, заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева по време на дебатите.

„Бих желал да чуя от вас следната декларация, за да получите подкрепата на мен и на моите колеги. Съгласни сме вместо когато лице е привлечено като обвиняем за престъпление по наказателен кодекс, да се сложи текстът: „когато е повдигнато обвинение срещу лицето пред съда”, обърна се лидерът на ДСБ Иван Костов.

„В досега действащия закон проверката започва с привличането на едно лице като обвиняем. Проверката, която установява дали това лице изобщо има имущество”, отбеляза и Красимир Велчев от ГЕРБ. „Защото ако се чака повдигането на обвинението с обвинителен акт и внасянето му в съда, от привличането на едно лице като обвиняем, може да мине година, година и нещо. Нали се сещате, че за това време това имущество вече няма да го има”, акцентира в дебата Велчев.

„Явно не сте схванали, че производството по гражданска конфискация продължава дори и в случаите, в които на обвинения е четена оправдателна присъда”, посочи в Мая Манолова от БСП.

Ще отнемат имущество и без влязла в сила присъда
netinfo

Това е вторият вариант на закон за отнемане на незаконно придобито имущество. През лятото парламентът отхвърли проекта, внесен от тогавашния министър на правосъдието и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова. В началото на годината нейният наследник Диана Ковачева обяви, че правосъдното министерство няма да се занимава с проекта. Сегашният вариант е внесен от депутати от ГЕРБ. Христо Бисеров от ДПС също внесе законопроект за гражданската конфискация. Той предвиждаше  данъчната администрация да се занимава с конфискацията на имущество, придобито от престъпна дейност, а специалната комисия да стане по-скоро професионален орган, който да работи в отделни случаи.

Ще отнемат имущество и без влязла в сила присъда
netinfo