До два месеца се очаква Върховният касационен съд да реши окончателно делото за тежката катастрофа на кръгово кръстовище в Шумен през и 2022 г.

Тогава загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена получи средна телесна повреда. Според извършените тестове на водача се оказа, че той е шофирал под въздействието на амфетамини.

Условна присъда за шофьора, убил на пътя в Шумен 22-годишната Светомира

Подсъдим за инцидента е Жечко Кюркчиев от Шумен, който първоначално получи три години и четири месеца затвор, а Апелативният съд във Варна намали присъдата на три условни години, с пет години изпитателен срок.

Делото е образувано по жалби на роднините и по протест на прокуратурата.

С последната присъда Кюркчиев е с отнета книжка за пет години и четири месеца. Делото на първа инстанция мина по съкратената процедура, тъй като мъжът призна фактите в обвинителния акт. Прокуратурата и роднините искат от върховния съд отмяна на решението на съда във Варна и връщане на делото за ново разглеждане.
 

Жечко Кюркчиев Светомира
БТА


Преди началото на съдебното заседание пред Съдебната палата се събраха близки на загинали при катастрофи.

В съдебната зала Кюркчиев каза, че осъзнава вината си, съжалява за случилото се и иска да бъде при семейството си, както и да учи.

Адвокатът му смята, че условната присъда е справедлива, защото младежът има психично разстройство, появило се след инцидента, освен това не е осъждан.
Бащата на загиналото 22-годишно момиче - Анатоли, заяви пред медиите, че има надежда, че правосъдната система ще има своето ниво, за може не само за този случай, а за всички подобни да се даде вяра на хората.

Тръгва делото срещу дрогирания шофьор, убил 22-годишната Светомира в Шумен

"Всеки ден живеем с мисълта, че детето ни го няма. Не можем да се съгласим с решения, които се вземат. Справедливостта ще дойде с промяната, когато тези, които ни управляват, вземат присърце професионалните си ангажименти и си свършат работата", посочи Анатоли Станчев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев/БТА