/ ThinkStock/Getty Images
Ще намалят ли критериите за защита на децата в медиите?
93429
Ще намалят ли критериите за защита на децата в медиите?
  • Ще намалят ли критериите за защита на децата в медиите?
Предложените от Съвета за електронни медии (СЕМ) промени в критериите за вредно въздействие на медиите върху децата ще бъдат преразгледани в петък на работна среща с представители на Държавната агенция за защита на детето (ДАЗД), Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Националната мрежа за децата (НМД) и УНИЦЕФ

Очаква се след разговорите да бъде изработен приемлив вариант на промените, след като проектът предизвика реакцията на Националната мрежа за децата, които са и инициатор на срещата. Оттам алармираха, че с промените се премахва нужното писмено съгласие от родителите при участие на деца по медиите и се разрешава на телевизиите да показват деца, станали жертва на злоупотреба, макар и със замъглено лице.
 
Деца по телевизията вече и без писмено съгласие на родителите, предлага СЕМ

Най-притеснителната за неправителствения сектор промяна в критериите на СЕМ е възможността да се показват деца, преживели насилие или станали жертва на злоупотреба, когато това е от обществен интерес, като се използва филтър за лицето.
 
Според експерта от СЕМ Диляна Кирковска промяната се прави, заради казуси от интернет, които биха попаднали на вниманието на институциите чрез телевизията. Тя постави следната хипотеза:
 
"Дали институции биха се самосезирали, само от разпространение в интернет среда. Моето впечатление е, че по-скоро не. Включително беше обявено, че прокуратурата се е самосезирала, след като този казус влезе в електронните медии", обясни тя.
 

Диляна Кирковска, главен експерт в Съвета за електронни медии
Darikradio.bg

Прокуратурата се самосезира за насилие на дете в ямболско училище

Мария Брестничка от Национална мрежа за децата изрази несъгласието си с този подход.
 
"Несъмнено за тези неща трябва да се говори, тези случаи трябва да бъдат коментирани, трябва да бъде търсено решение и несъмнено толерантността към насилието над деца трябва да бъде нулева. Но има още 10 начина, по които този въпрос може да бъде повдигнат без детето, със или без замъглено лице, да бъде показвано, питано или по някакъв начин да бъде правена самоличността му достъпна", коментира Брестничка.
 

Мария Брестничка от Национална мрежа за децата
Darikradio.bg

Прокуратурата се самосезира за насилие на дете в ямболско училище

От Държавната агенция за закрила на детето обявиха, че подкрепят показването по медиите на различни актове на насилие спрямо деца, за да се променят обществените нагласи към това, но по начин, който да съхрани детето. Затова тази промяна трябва да бъде разгледана отново и внимателно, обясни Камелия Николова.
 
"Никому не е нужно да бъде посочено, че детето се казва Иван или Петър. Ако живее в малко населено място, само по външния вид, или по информация кои са неговите родители или заведението, в което учи, лесно това дете може да бъде разпознаваемо. Това е нашата идея. Затова искаме да се направи ревизия на тези текстове, които се предлагат за да бъде в максимална степен защитено детето", разясни още Николова. 
 
Как институциите ще се борят с агресията в училище?

Другата съществена промяна - отпадането на писменото съгласие от родителите за участие на детето в медия, е направена, за да не се повтаря със закона за закрила на детето, обясниха от СЕМ. От Националната мрежа за децата обаче настояват за по-тесни граници в контрола върху родителското съгласие, които трябва да бъдат заложени в критериите.