Дете телевизия
Дете телевизия / ThinkStock/Getty Images
Деца по телевизията вече и без писмено съгласие на родителите, предлага СЕМ
93389
Деца по телевизията вече и без писмено съгласие на родителите, предлага СЕМ
  • Деца по телевизията вече и без писмено съгласие на родителите, предлага СЕМ
Съветът за електронни медии предлага да отпадне даването на писмено съгласие от родителите за участие на дете в медийно предаване. Промяната е заложена в проект на критериите за защита на децата от вредно съдържание в медиите, публикуван в края на март, и разпространен едва днес от Националната мрежа за децата.

Въпреки че целта на проекта е да осъвремени нормите и да включи родителите и бизнеса в защитата на детските права, на практика тези предложения не слагат граница между правилното и неправилното при излъчване на предавания с участието на деца, обясни пред Дарик Мария Брестничка от Националната мрежа за децата. От организацията са притеснени и от промяната, която допуска показване на деца, преживели насилие или станали жертва на злоупотреба, макар и с филтър за замъгляване на лицето.
 
Точка първа от сегашните критерии на СЕМ гласи: доставчиците на медийни услуги спазват правото на личен живот на детето. В проекта за промяна на критериите тази точка отпада. Премахва се и задължението на медиите да разпространяват информация и показват дете само с писменото съгласие на родителите, а когато дете е навършило 14 години - да поискат и неговото съгласие. Предложенията на СЕМ правят огромна крачка назад в гарантирането на детските права, коментира Мария Брестничка от Националната мрежа за децата. 

"Най-вече промяната, която отваря възможност това дете, което е жертва на насилие или злоупотреба, да бъде разпитвано в ефир, да бъде включвано в предаване, разказвайки това, което му се е случило, стига да се прецени, че това е от обществен интерес. Няма значение дали лицето на детето е замъглено или не. Всеки път, в който то разказва това, което му се е случило, е допълнителна травма", каза Брестничка.

 От НМД са разбрали за публикувания проект в началото на тази седмица. В становище до СЕМ и Агенцията за закрила на детето организацията настоява за обсъждане и търсене на решения за развитието и контрола по спазването на критериите.
 
Общественото обсъждане на публикувания проект изтича в понеделник.