Шофьорът, причинил катастрофата край Градево, остава в ареста
Шофьорът, причинил катастрофата край Градево, остава в ареста / снимка: Sofia Photo Agency
Софийският апелативен съд остави в ареста шофьора Иван Червенков, който на 24 септември предизвика тежка катастрофа в местността Предел край село Градево. При катастрофата загинаха петима души, а девет бяха ранени.

На 3 октомври Благоевградският окръжен съд постанови за Червенков най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” с мотива, че макар и по непредпазливост, деянието е с висока обществена опасност.

Шофьорът обжалва мярката пред Софийския апелативен съд. Прокуратурата подчерта, че ако Червенков остане на свобода, има опасност да извърши отново престъпление, тъй като е карал камиона с баластра при условията на наложената му мярка „отнета шофьорска книжка” заради множество нарушения на Закона за движението по пътищата. Прокурорът посочи и че Червенков е криминално проявен. През 1998 година има присъда за кражба с взлом, за която е реабилитиран, а през 2002 – грабеж.

Шофьорът заяви, че признава вината си, много съжалява и ако трябва ще я изкупи в затвора. Той ще поиска съкратено съдебно следствие. Решението на съда не подлежи на обжалване.