Шофьорите настояват за 2 лв. максимална цена за литър бензин
Шофьорите настояват за 2 лв. максимална цена за литър бензин / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

2 лева максимална цена на бензина и 1 лев за пропан-бутана - за това настояха шофьори, които за около час блокираха кръстовището на Орлов мост в София. Този път те слязоха от колите си и затвориха първо кръстовището на бул. "Евлоги Георгиев" и бул. "Цариградско шосе", а след това се преместиха пред Народното събрание. Координаторът на протеста Борислав Райчев бе задържан от полицията, а неговите приятели се заканиха да отидат и да протестират и пред първо районно управление на полицията, където е задържаният.

Данните на организаторите за броя протестиращите коли се разминаха. Докъм късния следобед се говореше за около 1000 автомобила, а в края на протеста един от организаторите, Славян Железков, представи доста по-големи данни за 3000 - 4000 автомобила.

Протестиращите се заканиха следващия път да блокират столицата в делничен ден.

Собствениците на 700 автомобили се събраха в гражданско недоволство срещу високите цени на горивата в Перник. Автомобили с надписи: "Протест" и "Недоволни от високите цени на горивата", както и с българското знаме на някои от тях, зареждаха гориво за жълти стотинки. Един от водачите преброи на касата 10 стотинки за сипаното в колата си гориво.

Стотици благоевградчани с около 150 коли излязоха на повторен протест пред ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. Недоволните от високите цени на горивата заявиха, че подобни инициативи ще продължат, докато управляващите не предприемат адекватни мерки в тази посока. Още в самото начало на протеста участници и организатори спориха как да протече демонстрацията и дали да бъде блокиран главен път Е-79. На първия протест срещу високите цени на горивата, проведен на 13 март, стотици благоевградчани протестираха мирно през целия ден. Повечето зареждаха гориво в колите си за 50 стотинки.

Близо 250 водачи на автомобили от Кюстендил се включиха в мирен протест срещу високите цени на горивата. Сборният пункта беше при паркинга на Общинския драматичен театър. Протестиращите направиха обиколка на всички бензиностанции за зареждане със символични суми от 0,20-0,30 лева.

Шофьорите настояват за 2 лв максимална цена за литър бензин
netinfo


Около 700-800 автомобила с по минимум двама души в тях се събраха за протеста срещу цените на горивата в Пловдив. Един човек раздаваше нарциси в знак на протест за това, че управляващите се превръщат в нарциси, когато заемат най-високите постове във властта.

Близо 200 коли се включиха във втория протест срещу високите цени на горивата в Стара Загора. Този път шофьорите преминаха през града в знак на недоволство, без да зареждат гориво на бензиностанциите за минимална сума. "Сега протестът ще е мирен, без зареждане на бензиностанции. Абсолютно мирно шествие, не политическо", коментира пред Дарик координаторът Иван Георгиев.

Около 200 коли и 10 мотоциклета се включиха в протестното шествие в Сливен.

Стотици протестираха и в Шумен. Повечето коли, които имат стикери с логото на протеста, се движеха с включени клаксони.

Над 100 автомобила затвориха за час първокласния път София - Варна до "Момина чешма", преди Търговище. Близо 300 души протестираха срещу високите цени на горивата и срещу това, че управляващите не се вслушват в настроенията и в гласа на народа. Авто-шествието тръгна от местността "Борово око", премина през града, като на две от големите бензиностанции протестиращите караха бавно и надуваха силно клаксоните на автомобилите си. След това блокираха главен път София - Варна за час. Там разиграха символично купуване на булка, показвайки, че хората изоставят всичко и се венчават за горивата, заради високите им цени. След това младежите танцуваха българско хоро, развели трибагреници. Протестиращите подчертаха, че действията им не са насочени срещу определена политическа сила, а срещу засилващата се през годините тенденция управляващите да не се вслушват в настроенията и гласа на хората.

Шофьорите настояват за 2 лв максимална цена за литър бензин
netinfo

Около 50 автомобила се включиха в протеста във Враца. Автомобилите се движеха в десните ленти в двете посоки на пътя, като по този начин затрудниха движението и предизвикаха образуването на колони.

Шофьорите настояват за 2 лв максимална цена за литър бензин
netinfo

Повече от 300 автомобили и мотори се събраха на площад "Марсел Де Бископ" в Габрово. Преди да потегли колоната, протестиращите почетоха с едноминутно мълчание паметта на жестоко убития треньор по спортна акробатика Лилян Александров и учителката по английски език Снежа Стефанова, както и паметтаа на всички загинали по пътищата. Шествието премина по централните улици в града с около 20 - 25 км/ч. По-късно протестиращите блокираха пътя Габрово - Велико Търново, на разклона с околовръстното шосе за Севлиево. Напрежение между участниците в протеста и органите на реда нямаше, дори двама от протестиращите седнаха на пътното платно да поиграят табла.

Десетки коли се събраха на паркинга на търговския център до кръговото кръстовище във Велико Търново. Участниците в протеста развяваха плакати с надпис "Национален протест срещу високите цени на горивата в България".

Шофьорите настояват за 2 лв максимална цена за литър бензин
netinfo

Стотици шофьори в Хасково с над 300 автомобила се включиха във втория национален протест срещу цените на горивата. С включени светлини и клаксони автошествието пое от паркинга пред Кауфланд по бул. Раковски към изхода на града за Димитровград, ескортирано от полиция. В създадената за протеста страница във Facebook вече близо 700 хасковлии са заявили подкрепата си.

На паркинга на 5-ти километър в Бургас се събраха над 150 автомобила, които преминаха по улиците с ниска скорост и включени аварийни светлини.

Близо 1000 души участваха в протестното шествие във Варна.

И в Добрич шофьори се събраха, за да изразят недоволството си от високите цени на горивата. Недоволните граждани подкараха личните си автомобили с натиснати клаксони и развети национални знамена по бул. Добруджа до изхода на Добрич за Балчик. Според Мариан Йорданов - един от организаторите на протеста, инициативата за който бе подета в социалната мрежа Facebook, цените на горивата са понижени с малко и за сметка на държавния бюджет, а не на търговеца. Шофьорите смятат, че липсва прозрачност при образуването на цените на горивата и не е ясно какво е тяхното качество.

Шофьорите настояват за 2 лв максимална цена за литър бензин
netinfo