Тричленен състав ва Апелативен съд - София остави в ареста Димитър Любенов, обвинен за причиняване на смърт на френски гражданин при шофиране с висока скорост след употреба на алкохол и наркотици на Околовръстното в София.

Съдът изцяло се съгласи с доводите на първоинстанционния Софийски градски съд и се мотивира с достатъчно данни по делото, че той е извършил престъплението, в което е обвинен. Събрани са много факти, които затвърждават обвинението в умишлено извършено престъпление, тъй като Любенов е съзнавал, че не е в състояние да шофира след употребата на алкохол и наркотици и е разчитал на случайност, за да е стане катастрофа. Високата скорост, с която е управлявал, показва и липса на преценка за поведението му на пътя.

Шофьорът, причинил тежка катастрофа на Околовръстното, иска да бъде пуснат от ареста

Обвиняемият настоя да бъде пуснат, за да си види семейството, като беше категоричен, че не е убиец, а е станало ПТП, в което един е починал. Заяви още, че е добър шофьор, плащал си е глобите и мястото му не е в ареста с всякакви убийци и престъпници, имал си семейство и бизнес, а освен това в килията имало дървеници и хлебарки.

"Стига с тия арести и задържания", викна Любенов в съда и тропна по банката пред съда.

Магистратите поясниха още, че Любенов има множество санкции за шофиране с превишена скорост, а високата обществена опасност на извършеното от него налага извод, че при изменение на мярката той може да извърши ново престъпление.

Обвиняемият за катастрофата на Околовръстното: Виновен съм, но не съм убиец

Преди седмица съдът отхвърли молбата му за изменение на мярката „задържане под стража“. Тогава съдът прие, че от доказателствата по делото не опровергават предположението, че деянието е умишлено. Също така не е отпаднала и опасността от извършване на престъпление, тъй като Любенов многократно е санкциониран за нарушаване на правилата за движение. Срокът на задържане не превишава разумните предели, а и все още не са извършени всички необходими действия по разследването.

„Направих грешка, виновен съм, но не съм голям престъпник, не съм убиец, не съм го направил умишлено“, каза Любенов пред съда. „Вече 6 месеца съм в ареста. Знам, че ще имам присъда, но сега искам малко лично свободно време да прекарам с близките си, да се погрижа за възрастната си майка“.

Съдът обаче му напомни, че общественият ред и сигурност са по-важни от неговите лични нужди.
БГНЕС