Шест са разпознатите жертви от изгорелия влак
Шест са разпознатите жертви от изгорелия влак / cнимка: Sofia Photo Agency
Шест са вече разпознатите, които загинаха в пожара във влака край Червен бряг, четирима са мъже и две – жени. Това съобщи патологът от „Съдебна медицина” в Плевен д-р Йордан Деков. Най-рано беше разпозната 19-годишната Валерия Желева от Добрич, другата жена е Мая Машева. Останалите разпознати са професор Рашо Рашев, директор на Националния археологически институт, 25-годишният Даниел Вичев от Добрич, Стоян Ковачев и Калчо Стефанов.

На близките на идентифицираните е съобщено да дойдат в „Съдебна медицина” в Плевен, за да получат телата и да разпознаят част от дрехите и личните вещи. По аутопсията на останалите две женски тела ще се работи утре, те са най-силно обгорели.

За сега единственото сигурно само от външния оглед е, че са жени и ще бъде по-трудна идентификацията. Край тях и от техните дрехи няма абсолютно никакви остатъци, които бихме могли да покажем на близките. Може да се прибегне до ДНК експертиза, но пък за там не сме категорични дали тя ще успее да ни даде това, което търсим. Това е така, защото до степен на овъгляване белтъчната структура загива и остават само неорганични материи. Това каза д-р Йордан Деков пред Дарик.

БДЖ вече се е свързало с плевенска траурна агенция, която ще извърши всички услуги по транспортирането и обслужването на телата на загиналите, а държавното дружество ще заплати разходите. Води се за изчезнала още една жена, телата в плевенската „Съдебна медицина” обаче са осем. Не са открити още загинали при повторния оглед на кушет вагона, каза наблюдаващият случая прокурор Валери Мирчев. За днес дейностите са приключили, за всеки случай утре отново ще бъде огледан и спалния вагон, но там тела и при първоначалния оглед не са открити, уточни прокурор Мирчев.