Схемата за подкупи в УНСС не е прецедент според прокуратурата
Схемата за подкупи в УНСС не е прецедент според прокуратурата / cнимкa: Sofia Photo Agency

Случаят с разкритата схема за подкупи в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) не е прецедент в София, заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Стелияна Кожухарова. В момента в прокуратурата се водят още няколко дознания по аналогични случаи на този с Петкан Илиев в други висши училища в столицата.

За тази година има един осъден преподавател. Това е доц. Надка Моллова от Лесотехническия университет, която е поискала от свой студент три компютъра за университета срещу заверка на семестъра.

Ако се наложи, по случая с Петкан Илиев ще бъдат разпитани всички преподаватели в УНСС и голяма част от студентите. След задържането на Илиев в прокуратурата са се явили и други свидетели с допълнителна информация по случая.

Преди дни МВР разкри организирана престъпна група за купуване на изпити в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Схемата включвала преподавател и посредници, а "услугите" стрували от 500 до 4000 лева. Като организатори на престъпния механизъм бяха посочени преподавателят от УНСС Петкан Илиев и посредникът Боян Тренчев. В схемата участвали и посредници на по-ниски нива, които набирали студенти и кандидат-студенти, желаещи да се възползват от корупционната услуга.

Вчера Илиев е бил освободен от ареста с прокурорско постановление. Преподавателят е освободен срещу парична гаранция от 10 000 лева. Съучастникът му Боян Тренчев също е на свобода срещу гаранция от 5000 лева.