Шега на полски пасажер приземи аварийно самолет в Бургас
Шега на полски пасажер приземи аварийно самолет в Бургас / ThinkStock/Getty Images
Шега на полски пасажер приземи аварийно самолет в Бургас
82824
Шега на полски пасажер приземи аварийно самолет в Бургас
  • Шега на полски пасажер приземи аварийно самолет в Бургас

Шега на пътник приземи самолет извънредно на Летище „Сарафово". По време на директния полет от полската столица Варшава към египетския курорт Хургада 67-годишен поляк се пошегувал, че има взривно устройство на борда. Екипажът на самолета поискал извънредно кацане на бургаското летище, а специализирани екипи в продължение на няколко часа проверяваха багажа и пътниците. Пошегувалият се поляк е задържан за 72 часа. От прокуратурата в Бургас съобщават, че на мъжът може да бъде наложено наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.

В 5:45 часа тази сутрин самолет на авиокомпания Small Planet, изпълняващ директен полет от Варшава за Хургада кацна принудително на летището в Бургас. Причината е в подаден сигнал за бомба от пасажер. В самолета са пътували 161 пътници и според очевидци по време на полета 67-годишният поляк Войчек Маевски е започнал да буйства. Екипажът е направил опит да го укроти, но мъжът започнал да крещи, че има бомба в самолета.

Сигнал за бомба приземи самолет в Бургас

От авиокомпанията съобщават, че полякът е признал, че се шегува. В името на безопасността обаче капитанът на полета все пак подал сигнал до българските служби, каза транспортният министър Ивайло Московски.

„Подаден е сигнал от командирите на полета за аварийна ситуация, съответно РВД е реагирало по най-бързия начин и са задействали системата, която е разписана в плана за обща тревога, съответно всички други институции - МВР, служби, пожарна и така нататък", обясни министърът.

Взети са всички необходими мерки за сигурност, уточни управителят на Летище "Сарафово" Георги Чипилски.

Задействан е веднага планът за незаконна намеса в гражданска авиация, обявена е обща тревога и екипите - по местата както е по процедура, обясни той. Пътниците са свалени от борда на самолета след изпълнение на процедури от специалните части, които се занимават с тази дейност, обясни Чипилски.

Няколко часа полицейски екипи, специализирани звена и служители на "Гранична полиция" проверяваха самолета и багажа на пасажерите и установиха, че сигналът за бомба на борда е фалшив, а 67-годишният поляк е употребил алкохол.

Войчек Маевски е задържан за 72 часа и ще бъде привлечен като обвиняем, защото е застрашил сигурността на въздухоплавателно средство в полет, подавайки фалшив сигнал. Според закона мъжът може да бъде осъден с лишаване на свобода от 3 до 15 години.

Заради шегата на полския гражданин всички пътници, сред които и две бебета, прекараха часове на бургаското летище. Осем от пасажерите са имали нужда от медикаменти, а 70-годишен пътник диабетик се е почувствал зле и е бил извикан медицински екип, който да му окаже първа помощ.

Малко преди 17.30 часа пътниците от самолета, приземил се извънредно на бургаското летище заради стряскащата шега на пияния полски пътник, излетяха за Хургада.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов определи подадения сигнал като "абсолютно фалшив". По думите му ситуацията, в която "един пиян поляк си бърборил в самолета", е показала как бързо са се задействали всички служби в Бургас и това е била една тренировка за евентуален истински сигнал.