Шефът на „Научни изследвания” хвърли оставка
Шефът на „Научни изследвания” хвърли оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шефът на „Научни изследвания” подаде оставка
65188
Шефът на „Научни изследвания” подаде оставка
  • Шефът на „Научни изследвания” подаде оставка

Управителят на Фонд "Научни изследвания" академик Владимир Овчаров е подал оставка пред просветния министър Анелия Клисарова.

Пред Дарик Овчаров обясни, че е взел това решение, тъй като е имал проблем с изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания" и е трябвало да подписва документи, с които не бил съгласен.

По думите му министърът на образованието Анелия Клисарова е приела оставката му. Академик Овчаров коментира още, че не знае каква ще е съдбата на конкурсите, обявени от фонда и заяви, че са констатирани множество нередности по одобрените през миналата година проекти.

„Имаше страховити нарушения от предния конкурс на регламент 800, което е наднационално, на Европейския съюз. Тези изисквания трябваше да влязат в сегашния конкурс. С този регламент 800 бяха направени преглед на всички класирани от предния конкурс и има редица, които не отговарят на този регламент", подчерта бившият вече шеф на фонда.

Академик Овчаров заяви, че според него структурата на Фонд "Научни изследвания" не функционира правилно: „Имам проблем с изпълнителния съвет, които ми нареждат да направя неща, които аз няма да ги направя. Изпълнителният съвет взима решенията, но като колективен орган не носи отговорност, а носи управителят, който подписва. За да функционира това нещо, трябва да има тотален синхрон, което за съжаление не се получи".

Владимир Овчаров подчерта, че за конкурсите във фонда трябва да се погрижи образователният министър Анелия Клисарова.