Шефът на митниците подаде оставка
Шефът на митниците подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency

Директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов и зам.-директорите Георги Григоров и Александър Раков са депозирали своите оставки пред министъра на финансите, съобщиха от ведомството.

Като причини в молбите за напускане са посочени успешната реализацията на основната задача за подготовка на митническата администрация за членството на страната в ЕС, повече от едногодишен опит на работа в условията на пълноправно членство в Евросъюза, както и натрупаната умора през последните близо 6 години и половина начело на митническата администрация на Република България.

До няколко дни финансовият министър Пламен Орешарски ще реши дали да приеме оставките на ръководството на агенция „Митници”. Ако все пак се стигне до избора на нов шеф, той ще е такъв, че да осигури приемственост и спокойствие в системата, категоричен е Орешарски. Той допълни, че подаването на оставките не подлага на риск работата на агенцията.

Оставката на Асенов идва малко след като стана ясно намерението на управляващата коалиция да обедини приходните агенции, макар че беше обяснено, че не става дума за разформироване нито на Националната агенция за приходите, нито на Агенция „Митници”. Беше отречена и тезата, че целта е отстраняването на Асенов. Зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев коментира на срещата на коалицията в Банско наскоро, че може би е по-добре първо да се проучи практиката в други държави и че такова сливане не може да се извърши в рамките на една година. По думите на зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев обаче подобна реформация може да стане в рамките на 10 дни и с нея да се подобри координацията между двете институции.

През април шефът на агенция „Митници” пусна в медиите лична позиция, след като името му беше замесено в скандала със СРС-та. Бившият шеф на митническата администрация Емил Димитров даде да се разбере, че зад прякора „Дебелия” се крие тъкмо Асенов.

Точно преди четири години по друг повод заявих, че клатенето в митниците е опасно за обществото, написа в писмото си до медиите Асенов и допълни, че години наред чрез поставени или подставени лица в администрацията се целеше митниците да бъдат контролирани и използвани, а стане ли провалът, ясно, те са основният заподозрян. Асенов обяви тогава, че е смятал, че това вече е отминало.

Какви реакции и коментари предизвика депозираната оставка на шефа на митниците Асен Асенов четете ТУК