„Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват”. Това заяви в предаването „Неделята на NOVA” управителят на БНБ Димитър Радев.

„Основни индикатори като капиталова адекватност, ликвидност са над средните за ЕС. Очакването ми е, че българската икономика и българските банки ще останат стабилни през следващата година, независимо от неблагоприятната външна среда”, допълни Радев.

Димитър Радев: Българите държат в банките 48 млрд. лв.

Той определи като „реалистична оценка” предвидения от правителството растеж от 3-3,5% за 2020 г. „Това е добра новина. Всички данни показват, че Българската икономика расте с едни от най-високите темпове в ЕС”, добави управителят на БНБ.

По думите му основните предизвикателства остават проблемите в световната търговия, Brexit, военните конфликти.

Шефът на БНБ: Има доверие в банковата система

„Тези развития в световната и регионалната икономика и в политическия живот, може да имат своето отражение, но има неща, които ни правят умерени оптимисти. ЕЦБ обяви, че ще започне дългоотлаганият преглед на паричната политика. Това е изключително важно упражнение. Очаква се това да даде отговори на много въпроси. Освен това има ангажимент за конкретна дискусия по отношение на това, което трябва да се прави с поддържащия икономически растеж”, обясни управителят на БНБ.

„Още няма рецесия, но определено има забавяне на икономическия растеж”, коментира Димитър Радев.
За следващата година той заяви, че няма да има резки движения в лихвените равнища.
NOVA