СГС прекъсна заседанието по делото срещу Волен Сидеров и съпругата му
СГС прекъсна заседанието по делото срещу Волен Сидеров и съпругата му / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Разгневени привърженици на партия „Атака” прекъснаха съдебното заседание по делото срещу лидера на партията Волен Сидеров и съпругата ме Капка Георгиева за подбуждане към лъжесвидетелстване. Около 50 симпатизанти бурно освиркаха съдебния състав и скандираха „Мафия”.

Още в началото на заседанието адвокатът на семейство Сидерови Марин Марковски поиска прекратяване на досъдебното производство и връщане на обвинителния акт на прокуратурата поради явни процесуални грешки в изготвянето му. Основанията на защитата бяха, че в него не се казва ясно в какво точно са обвинени семейство Сидерови. Съдът не уважи това искане и определи, че обвинителният акт отговаря на всички процесуални изисквания.

Недоволен от решението на съдебния състав Волен Сидеров заяви, че намира съдия Милена Панева за тенденциозна и поиска тя да си направи отвод. След отказа на съдията да го направи лидерът на „Атака” се обърна към нея с думите: „признайте си, че ви е поръчано да ме осъдите”.

Видимо недоволни от решението на съдия Панева привържениците на „Атака” започнаха да скандират името на своя водач, като се стигна и със сблъсъци с полицията, в центъра на който бе депутатът от „Атака” и бивш кандидат за столичен кмет Слави Бинев. Съдебният състав отложи делото за 26 май поради нарушаване на процесуалните норми и поведение в съдебната зала.

Волен и Капка Сидерови са обвинени в подбуждане на Павел Чернев към лъжесвидетелстване за пътния инцидент на АМ „Тракия” на 7 април 2006 година. Тогава автомобилът, в който е пътувал Волен Сидеров, се блъска в колата на Явор Доков. След инцидента Сидеров заяви, че колата е била управлявана от Чернев. В хода на следствието той първо потвърди, а после се отрече от показанията си, че управлявал колата.