СГС даде ход на делото срещу бившата шефка на столичната митница
СГС даде ход на делото срещу бившата шефка на столичната митница / снимка: Sofia Photo Agency

Софийски градски съд даде ход на делото срещу бившата шефка на столичната митница Маргарита Пецанова и Пламен Живков. Срещу двамата е образувано дело за това, че не са положили достатъчно грижи в ръководството и стопанисването на Столичната митница.

Според обвинението, Живков е нанесъл щети в размер на 9 287 681лева, а Пецанова щети в размер на 740 729 лева и 36 стотинки.

Маргарита Пецанова беше уволнена през 2001 година като заместник-директор на Столичната митница от бившия директор на Агенция Митници Емил Димитров. Сегашният началник Асен Асенов я върна на длъжността изпълняващ директор, по-късно Пецанова спечели обявения конкурс и стана титуляр на поста.

По делото бяха конституирани искове от Министерството на финансите за вредите, които според тях са нанесли Пецанова и Живков. Срещу двамата са заведени граждански искове за същата сума пари, за която ги обвинява и прокуратурата.

Адвокатите на Живков поискаха връщане на делото, тъй като в обвинителния акт са допуснати съществени процесуални нарушения, които накърнявали правото му на защита. Имало разминаване между изписването на цифри и тяхното съотношение с букви. Това искане съдът намери за неоснователно и го отхвърли.