Сезират Велчев и ЕК за митнически и данъчни измами на Юруков?
Сезират Велчев и ЕК за митнически и данъчни измами на Юруков? / netinfo
Документи, които показват митнически и данъчни измами на лидера на СДС Пламен Юруков, ще бъдат изпратени до главния прокурор Борис Велчев и до дирекция „Правосъдие” към Европейската комисия, съобщи председателят на партия „Ред, законност, справедливост” Яне Янев.

Адвокатът на партията Емил Василев каза, че в сигнала до прокуратурата са посочени престъпни схеми за пране на пари и финансови престъпления от фирмите на Юруков.

Според адвокат Василев митнически измами са извършвани чрез изкуствено занижени цени, като при влизане в страната, стоката е обмитявана на много по-ниска от световната цена. Яне Янев обясни, че документите показват, че камионите със сурово кафе на фирмите на Юруков са влизали в страната без да бъдат декларирани или са се регистрирали на митницата като празни.

„Политическият съвет на РЗС до две седмици ще внесе искане до Комисията за борба с корупцията в Народното събрание да изиска документи от компетентните държавни органи, въз основа на които да се извърши пълна проверка на икономическата дейност на притежаваните от Юруков търговски дружества”, каза Янев.

От партията обявиха още, че до 15 дни ще внесат в Народното събрание предложение за нов Закон за политическите партии.