Сергей Игнатов е поискал оставката на заместника си Милка Коджабашиева
Сергей Игнатов е поискал оставката на заместника си Милка Коджабашиева / Sofia Photo Agency, архив
Сергей Игнатов е поискал оставката на заместника си Милка Коджабашиева
32248
Сергей Игнатов е поискал оставката на заместника си Милка Коджабашиева
  • Сергей Игнатов е поискал оставката на заместника си Милка Коджабашиева

Министърът на образованието Сергей Игнатов поиска оставката на своя заместник Милка Коджабашиева. Причината е нейно писмо до регионалните инспекторати по образование, в което тя е поискала учители да събират информация и сами да определят от коя етническа група са техните ученици. Това обаче  нарушава конституционното право на самоопределение. По думите на Игнатов подобни сведения се събират всяка година, но родителите посочват етническата принадлежност на децата, защото всеки има право да се самоопредели.

Темата за етническата принадлежност на учениците беше повдигната от Лютви Местан от ДПС. Той заяви, че разполага с писмо от директора на регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов, в което директорите на училища се задължават да съберат информация за религиозната принадлежност на учениците. В него се казва:

„Да не се допуска изискване за самоопределяне на етническа принадлежност от децата или техните родители. Това означава, че класният ръководител, а не родителите и ученикът ще преценят какъв се чувства той".

Заповедта за събирането на подобни данни обаче дошла от зам.-министъра на образованието Милка Коджабашиева. На 12 август тя разписала и изпратила писмо до всички регионални инспекторати, с което ги задължила да обновят данните за етническата принадлежност на учениците. В него обаче специално е казано да не се изискват сведения от децата и техните родители.

Ето как коментира всичко това министър Игнатов:

„Всеки носи отговорност за своите действия - когато се изпраща писмо, не лично до вас, а до всичките РИО-та в страната, където се иска това, и се казва, че не бива да се отчита мнението, тоест правото на самоопределение на децата и на техните родители. Това вече е конституционно нарушение и когато човек е в политиката, не може да прави такива. То на футболистите не им дават право да правят нарушение, така че при нас е по-отговорно".

Преди време министър Игнатов заяви, че на Коджабашиева ще бъде потърсена отговорност и за изтичането на информация за матурата по Български език и литература тази година. Именно тя е човекът в министерството, който отговаря за зрелостните изпити. Тогава той обаче уточни, че не става дума за тежко наказание и допълни, че просто ще й бъде "обърнато внимание".

Въпреки отстраняването от поста зам.-министър на образованието Милка Коджабашиева ще остане на работа в министерството, заяви министър Сергей Игнатов. По думите му тя е много добър специалист и единствената причина за оставката й е политическата грешка, която е допуснала. Все още обаче не е ясно кой ще е новият заместник на просветния министър.