Омбудманът Мая Манолова
Омбудманът Мая Манолова / БГНЕС
Въвеждане на задължителни часове по сексуално и здравно образование в училище поиска омбудсманът Мая Манолова. Това ще бъде разписано в препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев, обяви самата тя по време на дискусия с детски омбудсмани от цяла Европа. По данни на Световната здравна организация около една трета от децата у нас започват да правят секс на 13-годишна възраст или по-рано, което поставя България на първо място от 43 държави по ранно начало на половия живот.

27% от българските ученици са правили секс на 13 години
 
Според проучването, цитирано от омбудсмана Мая Манолова, българчетата на възраст до 15 години имат рисково сексуално поведение. "Последните данни показват, че само за първите три месеца на 2017 г. са извършени 531 аборта на момичета под 19 години. В България феноменът "деца раждат деца" продължава", коментира омбудсманът.

Българските ученици - първенци по пиене и пушене
 
На фона на тези данни у нас все още липсва учебна програма за задължително сексуално и здравно образование, обясни Манолова. "По данни на Министерството на образованието само в 10% от българските училища има свободно избираема подготовка по сексуално или здравно образование. Имайки предвид тези данни и ситуацията в страната, имам достатъчно аргументи да отправя препоръки към новия министър на образованието за въвеждане на задължително сексуално и здравно образование в училище", посочи Мая Манолова.

Осмокласници на съд за блудство с момиче
 
Статистиката показва още, че през миналата година над 6000 бебета у нас са родени от малолетни и непълнолетни майки.