Седмокласници решават задачи от Вариант 1
Седмокласници решават задачи от Вариант 1 / снимка: Dariknews.bg, архив

Вариант 1 се падна на националното външно оценяване по математика на учениците в 7-ми клас.

Изпитният вариант беше изтеглен от журналист, определен чрез жребий, в Министерството на образованието и науката, в присъствието на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева и на заместник-министъра на образованието Диян Стаматов, които пожелаха успех на седмокласниците.

Изпитът по математика за седмокласниците се състои от два модула - национално външно оценяване с времетраене 60 минути и допълнителен, който ще продължи 90 минути.

Първият е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.

Вторият модул, който не е задължителен, се състои от 4 задачи с отворен отговор. Продължителността на модула е до 90 минути, а правилните решения на задачите носят 35 точки.

Около 59 000 ученици се очаква да се явят на препитването днес.

Максималният резултат от двата модула е 100 точки. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

След 15.00 ч. в сайта на МОН ще бъдат публикувани тестът за седми клас и ключ с верните отговори към него. Резултатите за седмокласниците трябва да са готови до 3 юни.