Румен Христов
Румен Христов / БГНЕС
Тома Белев, кандидат за общински съветник на обединението на Христо Иванов и Атанас Атанасов, направи антисемитското изказване във Фейсбук като сравни "безплатното" извозване на евреите с вагони към лагерите на смъртта през Втората световна война, с темата за транспорта на столицата, за чието управление се бори.

Зеленият Тома Белев се изгаври с евреите, качи ги безплатно на вагоните

По повод скандалния коментар Съюзът на демократичните сили (СДС) настоява лидерите на „Демократична България“ и кандидатът за кмет арх. Борислав Игнатов да заявят публично позицията си за антисемитското изказване на кандидата за общински съветник от листа им - Тома Белев. От СДС посочват още, че "в подобни ситуации цивилизованите политици имат само един ход – оттегляне от листата".

Публикуваме позицията им без редакторска намеса:

"Само преди дни расистки скандал остави позорно петно върху България. Постъпката на Белев е по-опасна, защото не става дума за подрастващи футболни хулигани, а за политик от коалиция, претендираща да е демократична и проевропейска.  Представители на тази коалиция и техните симпатизанти остро осъдиха случилото се на националния стадион и е странно да мълчат, когато техен човек прави такова скандално изказване.

Антисемитизмът във Фейсбук е не по-малко опасен от расизма на стадиона, защото показва наченки на тревожни тенденции в нашето общество, което успяваше досега да запази  толерантността и разбирателството между различните етноси  и религии.

Холокоста е една от най-черните страници не само за съдбата на евреите, но и за цялото човечество. Спасяването им от лагерите на смъртта, благодарение на българския народ, православната църква, народните представители, правителството и царя, са сред най-достойните ни исторически моменти.    

Всичко постигнато от нашия народ, който е пример за толерантност и съпричастност, днес се дискредитира не само от лумпените по стадионите, но и от тези с най-големите претенции да са морални съдници – „облечени в бяло“ и вечно размахващи пръст срещу някого! Точно техен представител  си направи недопустима гавра със съдбите на евреите и дори не намира за необходимо да се извини.  

Липсата на реакция от страна на ръководството на „Демократична България“ и Борислав Игнатов ще приемем за  мълчаливо съгласие с позицията на Тома Белев".