Депутат от ВМРО с еврейски произход сезира Външно министерство и ЦИК за език на омразата
Правилата на предизборната кампания, които ограничават медиите какво да публикуват и какво не, не могат да служат за чадър, когато участник в нея, претендиращ за гласа на гражданите и управлението на столицата, прекрачи морални граници. Това вече направи "зеленият" Тома Белев, кандидат за общински съветник на обединението на Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Белев се изгаври с евреите, като цинично сравни "безплатното" им извозване с вагони към лагерите на смъртта през Втората световна война, с темата за транспорта на столицата, за чието управление се бори.

"Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно", скандализира екозащитникът от листата на ДБ.

Белев, който е лице на една група от хора, обявили се за морална полиция и нарочили кандидата за главен прокурор за расист, с това си скандално изречение взе приза за расистко говорене. И го направи на фона на отзвука от расистките изяви на група футболни ултраси, при това с език, по-жесток и от нацистките им жестове.

Бизнесът обвини природозащитници, че печелят от "зелен" рекет

Гафове от подобен характер не трябва да се прикриват, нито да се премълчават, особено пък когато идват от редиците на ултра либерални борци за свобода на словото, климата, пеликаните и съдебната реформа на планетата. И особено, когато същите претендират да ни управляват.

Пръв от антисемитското послание на Белев се възмути депутатът Александър Сиди. Самият той от еврейски произход, Сиди призова Белев да се извини, заради грозната обида.

"Тома Белев, кандидат за общински съветник в София от Демократична България с изключително грозен, антисемитски коментар. Само преди няколко дни България бе обвинявана за расистки прояви по стадионите, а днес висш функционер на Демократична България си позволява ужасен език на омраза. Настоявам арх. Борислав Игнатов - кандидатът за кмет на тази формация, както и лидерите ѝ Иванов и Атанасов, незабавно да се разграничат от антисемитските изказвания на Тома Белев и да обяснят каква е тяхната позиция по този въпрос. Надявам се, че и еврейската общност, както и всички нормални български граждани ще осъдят този език на омраза! #ТомаБелевизвинисе!", написа в профила си Сиди.



На възмущението на Сиди пък самият Белев реагира с насмешка и го обвини, че депутатът от ВМРО чак сега се сетил за еврейския си произход, след като е подкрепял Луковмарш. Сиди отвърна, че никога не е крил произхода си, уточнява, че ВМРО не стои зад тази проява и пита "ДБ, солидарни ли сте с фашиста Белев?"

Сиди се обърна и с писмо до Външно министерство по скандала.

"Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на „Демократична България“ го прави съпричастно", категоричен е депутатът в написаното до националния координатор за антисемитизъм - заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев.

Народният представител подготвя и сигнал до ЦИК заради недопустимия език на омразата, използван от екоактивиста. В сигнала Сиди допълва, че липсата на адекватна реакция от страна на политическите лидери на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов, както и на водача на листата и кандидат за кмет на „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов, е много смущаваща и трябва да се обърне внимание и на текстове от Наказателния кодекс, които се съотнасят към съпричастност на група или общност.

„Зелените“, ДСБ и Да, България“ ще ходят заедно на избори

"Недопустимо е да се правят подобни коментари и то от хора, които се пишат защитници на човешките права, дори и в най–изкривените им форми. Нека обърнем внимание, че този език на омразата идва само няколко дни след като България беше остро осъдена за расистки постъпки на Националния стадион „Васил Левски“ по време на мача „България – Англия“", заявиха от пресцентъра на ВМРО. "Или да разбираме, че г-н Белев и неговите съпартийци търсят точно това – да покажат, че английските медии са прави да ни наричат „Животни“? Няма да се учудим и на това, предвид факта, че точно хората от соросоидната бленда подкрепят всички цигани, престъпници, изнасилвачи, убийци при съдебните процеси срещу тях, дори и на ниво Страсбург", гласи партийната позиция на ВМРО.

Възмущение от думите на Тома Белев изказаха и от ГЕРБ.

"Сигурен съм, че ако изказването на Белев беше направено от представител на друга партия, "Демократична България" вече щеше да е заела ясна позиция", отбеляза в коментар в профила си в социалната мрежа депутатът Тома Биков.
Той призова политическата формация, която представлява Белев, в случая съюза на  ДСБ, Да, България и "Зелените", да оттегли подкрепата си за него.


 
Бившата дипломатка и писателка Леа Коен също призова противника на ски пистите в Банско да се извини и да си посипе главата с пепел.

"Извинявам се, че се намесвам на чужда стена , но Вашата реплика ми беше десетократно сигнализирана . Тя е наистина крайно неуместна. Освен това е и невярна . За депортирането на всеки евреин до Треблинка българското правителство плаща по 100 райхсмарки ( първоначално са поискани 250) на германците, тъй като операцията се нарича “ прочистване от евреи” ( Judenrein). Парите са събрани от конфискуваното еврейско имущество , т.е. евреите сами са платили депортацията си. Тя е ръководена от Александър Белев, комисар по еврейските въпроси . При толкова много конфузии в една неуместна реплика, би трябвало да се извините на хора като мен. 58 души от моето семейство са заминали с тези вагони . Репликата ви е наистина оскърбителна ", пише Коен.
 
 
Публикувахте от Lea Cohen в Събота, 19 октомври 2019 г.

Часове по-късно, принуден от  острата реакция и смазващите коментари в социалните мрежи, както и от критики дори от фенове на ДБ, отправени към него, Тома Белев поднесе извиненията си към всички, които е засегнал. Но нямало да се оттегля от листата, както поискали ВМРО и ГЕРБ.