/ БГНЕС, архив
България ще изтръпне, когато разбере колко са териториите, включени в мрежата Натура 2000, предупреди Тодор Георгиев, секретар на Национална асоциация „Българско черноморие". Преди седмица правителството напомни, че земите в Натура  2000 в страната ни са 34%, а средния процент за Европа е една 18%.

Ново очертаване на териториите по НАТУРА 2000 поискаха в Каварна от министър Нено Димов

Природозащитници обаче отрекоха тези проценти и заявиха, че те са далеч по-малко. Междувременно бизнесът отчита отлив на инвестиции заради несигурността на бъдещето на проектите. "В България има неоснователно висок процент на земите в Натура 2000, защото прородозащитни организации получават милиони от Европейския съюза за опазване на биоразнообразието", алармира за Дарик Тодор Георгиев.

Действащо гробище станало защитена зона по „Натура 2000”

"Те не са 34%, а 38,5%, тъй като природозащитниците крият едни биокоридори, които никой не е извадил наяве. Ще изтръпне България, когато види и тях. Не е включена и зона "Био", която 2014 г. по спешност бе приета и докладвана в ЕК. Доста неща не са включени, а заедно с тях и новите морски зони, които трябва да бъдат обявени, макар че си имаме достатъчно", обясни той.

Кой заложи бомбата с Натура 2000? (ВИДЕО)

Природозащитникът Тома Белев отрече зелените организации да печелят от зелен рекет. "За съжаление не е толкова висок процентът на защитените територии. Германия е с 67%-най-голям дял защитени територии по европейските директиви. Ние сме много далеч от Германия в това отношение. Натура 2000 за съжаление не е 34%, а 20 на сто. Навсякъде опазването на природата е свързано с устойчиво развитие и не пречи", посочи той.

Премиерът спря заповедта за забрана на дейности в района на Балчик, Каварна и Шабла

Тодор Георгиев обаче предупреди, че все по-голям ще става отлива на инвестиции у нас, заради земите в Натура 2000. "По медиите виждате, че всички излизат и говорят за природа, а зад всичко това са само пари. През предишния програмен период над 401 милиона евро са взети за опазване на биоразнообразието", коментира Георгиев и цитира знаменитата фраза на Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече".