"Беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна" - така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира ситуацията, създала се около забраната за икономически дейности в десетки хиляди декари, които попадат в Натура 2000.
 
Тази забрана изкара на протест стотици хора от Балчик, Шабла и Каварна. 
 
Премиерът спря заповедта за забрана на дейности в района на Балчик, Каварна и Шабла

"Бомбата е заложена през 2006-2007 г.", каза министър Нено Димов пред NOVA.
 
"Тогава правителството на Тройната коалиция, на БСП, ДПС и НДСВ, възложи на зелени неправителствени организации да се направи картирането на земите, които ще попаднат в Натура. Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации подобно нещо. Този район е очертан от екоорганизациите през 2006 г. и е приет с решение на Министерския съвет през 2007 г. Тогава е даден на ЕК като очертан район", заяви Нено Димов.
 
Продължават протестите срещу забраната за земеделие край Каварна

"През 2014 г., отново правителство на БСП, допуска да влезем в съдебна фаза. Тогава вече сме осъдени", добави Димов.
 
Март месец тази година пък била заложена последната част от тази бомба.
 
Сблъсъци в Балчик по време на протест заради защитените зони

"Март месец служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед, за да не преминем към ефективни санкции. Когато поех поста и отидох в Брюксел тази заповед не беше издадена. Трябваше да избирам да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции или да издам заповед и да се опитвам да минимизирам щети", обясни Димов.
 
nova.bg