Нина Ставрева
Нина Ставрева / Дарик Добрич

Кметът на Каварна Нина Ставрева подкрепя протестиращите срещу министерската заповед за забрана на строителството и обработката на земеделска земя в защитената по НАТУРА 2000 зона "Калиакра", съобщава официалният сайт на община Каварна.

„Подкрепям изцяло исканията на протестиращите. Ние не сме против законите, нормите и директивите на Европейското законодателство, но сме за синхрон и баланс между защита на природата и поминъка на хората. Ние искаме нова процедура, нов интеграционен план с участието на международни специалисти - експерти , искаме предварителни  срещи с  ползвателите на  земеделски земи, с рибарските сдружения. Искаме ясно очертани граници”. Това  заяви кметът на Община Каварна Нина Ставрева пред протестиращите вчера.„С тази забрана се слага край на строителството в региона, обработката на земеделски земи, засаждането на зърнено-бобови, етерично-маслени, технически култури, зеленчуци, трайни насаждения", разясни още кметът Нина Ставрева. По думите й такива забрани със сигурност отнемат поминъка на хората и обричат региона.

Сблъсъци в Балчик по време на протест заради защитените зони

"Според мен е недопустимо в най-бедната държава в Европейския съюз и един от регионите в България, който се обезлюдява масово, именно поради липсата на поминък, да  бъде отнета възможността за физическо оцеляване на хората тук", категорична е Ставрева. "След проведените разговори с  експерти  ще настояваме за нова международна експертиза и разговори както с местната власт, така и със собствениците и ползвателите земеделски земи и други имоти" каза кметът. Според нея е изключително важно  да се отчете начинът на трайно ползване на тези земи, което всъщност не е направено при очертанията на границите на защитените зони към този момент.

Кметът посочи, че от забраната за обработка на земята са засегнати повече от 25 000 души. "В крайна сметка остава усещането у хората, че земите в Златна Добруджа ще запустеят и тя вече няма да е ценна - такава, каквато трябва да е". Кметът изрази надежда, че Европейската комисия ще съдейства за справяне с проблема. "Ние ще изпратим позиции на трите общини и до Европейската комисия с настояване да се стартира тази процедура отново с активно участие на международни експерти", категорична бе Нина Ставрева.