Бургас почете с церемония Деня на спасяването на българските евреи
Бургас почете с церемония Деня на спасяването на българските евреи

Венци и цветя отрупаха паметника на признателност за спасените евреи от Бургас. Монументът бе издигнат в памет на доблестни и смели бургаски общественици, които преди 76 години не допуснаха депортацията на съгражданите си евреи с ешалоните на смъртта. Паметният ден на спасяването на близо 50 000 български евреи и почитане паметта на жертвите от Холокоста бе отбелязан с тържествен ритуал, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф.”.

Бургас почете с церемония Деня на спасяването на българските евреи

Потомката на спасени бургаски евреи Алберта Алкалай върна множеството към драматичните дни на 1943 година. Не са забравени тежките репресии спрямо еврейското население в годините на Втората световна война и ужаса, с който те са посрещнали новината за извозване към нацистките крематориуми. С дълбока признателност тя разказа за достойното поведение на видни граждани на Бургас, оглавили протеста срещу депортирането на евреите в морския град и допринесли за спасението им.

Бургас почете с церемония Деня на спасяването на българските евреи

„Припомняйки имената на смелите и доблестни българи, днес изразяваме своята почит и благодарност и тя ще се пренася във времето. Примерът на  Дянко Пръвчев, Петко Росен, Любчо Зурков, Петър Велчев, Матей Хаджипетров и много други е жив и няма да бъде забравен от бъдещите поколения. Заявяваме  волята си да не допуснем никога подобен прецедент на човешко масово унищожение”, заяви Алберта Алкалай.

Бургас почете с церемония Деня на спасяването на българските евреи

„Искам да се присъединя от името на община Бургас, от свое и от името на моите колеги към изразяването на почит и уважение към този висш акт на човеколюбие и хуманност, който са проявили нашите съграждани и тогавашната управа и общественици на град Бургас. Бургазлии показаха по много категоричен начин своята толерантност, тази толкова коментирана и охулвана дума през последните дни. Нека не не забравяме, че ние живеем на Европейския континент и сме хора, които ценят човешкия живот. Ние имаме висши ценности и отношения към ближния, към приятеля, към събрата и това трябва да се доказва в ежедневието”, призова в словото си кметът Димитър Николов.

Бургас почете с церемония Деня на спасяването на българските евреи

В церемонията пред мемориала на благодарността в центъра на Бургас бе почетена и паметта на невинно загиналите 11343 евреи от Беломорска Тракия Вардарска Македония и Пирот, както и 6 милиона евреи от цял свят. Масовото спасяване на цялата еврейска общност в България от изтребление е един уникален и безпрецедентен акт. Той все още не е достатъчно добре популяризиран и анализиран, но представлява един непреходен нематериален  капитал за изконния висок морал на българския народ.

Венци за 10 март в знак на признателност за спасените евреи
 

В ритуала участваха кметът Димитър Николов, заместник-областният управител Севдалина Турманова, замeстник-кметът Йорданка Ананиева, народните представители Димитър Бойчев и Галя Василева, комисар Неделчо Рачев-началник Охранителна полиция към ОД на МВР Бургас, общински съветници и представители на ГЕРБ и НФСБ, общественици, журналисти  учители и ученици.

В навечерието на паметния ден своята почит по нетрадиционен начин изразиха ученици от Търговска гимназия, АЕГ „Гео Милев”, НЕГ „Гьоте”, ППМГ „Акад. Никола Обрешков” и ПГКПИ. Те се включиха в урока по творчество, посветен на Деня на спасението и предаден от писателите Милка Иванова и Елка Василева.

Бургас почете с церемония Деня на спасяването на българските евреиМладите автори дискутираха уроците на историята от най-мрачната й страница за човечеството – Холокоста. Децата се обединиха около еврейската мъдрост, че „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Нетрадиционният Час по творение бе организиран съвместно от Център „Алеф” и Бургаската писателска общност.