Демократична България
Демократична България / БГНЕС
Поредно ново политическо обединение в дясно – ДСБ, "Да, България" и партия "Зелените" подписваха споразумение, с което да се явяват заедно на избори. Коалицията носи името "Демократична България". На последния парламентарен вот политическите формации не можаха да си стиснат ръцете и да се явят на изборите обединени. Това доведе и до изключително ниските и резултатите, които не стигнаха за прескачане на 4-процентовата бариера.
 
Съоснователят на коалиция "Демократична България" Христо Иванов: "Това обединение е насочено преди всичко към парламентарните избори и към тяхното предизвикване. Защото това е инструментът за предизвикване на промените, които ние поставяме като цел. Но, разбира се, ние ще се явим заедно и на европейски, и на местни избори".
 
Една от основните цели на новата дясна коалиция е да запази членството на България в ЕС и НАТО, обясни Атанас Атанасов: "Ние ще проявим интерес към хората с демократични убеждения. На второ място ще разговаряме с всички политически сили, които имат ясно изразено опозиционно отношение към тази власт. Хората имат страха, че след толкова години има опасност ние да бъде извадени от нашия цивилизационен избор. Тоест, на първо място във външно политически аспект трябва да съберем всички сили, които да предотвратят изваждането на България от ЕС и НАТО".

Демократична България
БГНЕС


Коалицията е разделена на ресори. Освен лидерите на трите партии в коалицията, участие в ресорите ще вземат екологът Тома Белев, икономистът Георги Ганев, тенисистката Мануела Малеева, бившият лидер на СДС Мартин Димитров, бившият военен министър Велизар Шаламанов, Антоанета Цонева и други познати лица.