Сдружение застана срещу опитите за разиграване на етническата карта у нас
Сдружение застана срещу опитите за разиграване на етническата карта у нас / снимка: БГНЕС
Гражданско сдружение „Европейска визия за етническа толерантност" излезе с декларация, във връзка с опитите за насаждане на етническо напрежение в страната. В нея се посочва, че всеки опит на политическите партии да водят политика на етническо или расово противопоставяне е несъвместим с българските национални интереси и европейската ориентация на страната ни.

Председателят му Ергин Емин осъди разиграването на етническата карта и увери, че напрежение между турския и българския етнос няма. „Това е говорене във виртуалното пространство и не помага на европейското лице на България и затова гражданска структура „ЕВЕТ” трябваше да се намеси и да каже: Спрете този начин на говорене!”, заяви Емин.

От сдружението коментираха коментара на Бойко Борисов за възродителния процес. Според Емин това е безобиден анализ на етническите събития тогава. „Това е негово лично мнение, но ако това влезе в програмата на партията, която той оглавява, тогава вече пак ще дойдем на пресконференция”, категоричен беше Ергин Емин.

На въпрос на Дарик радио как сдружението ще коментира смъртта на Ахмед Емин, координаторът на „Европейска визия за етническа толерантност” в Шумен Невин Риза каза, че според местните хора това е акт на убийство. "За нас, като представители на турския етнос, е обидно, че за един убит човек, след неговата смърт да се говори, като за мъжка секретарка. За мен е обидно отношението на Ахмед Доган към един негов служител", каза още Риза.