Сдружение предлага създаване на фонд за профилактика на денталното здраве
Сдружение предлага създаване на фонд за профилактика на денталното здраве / снимка: Impact Press Group
Сдружение предлага създаване на фонд за профилактика на денталното здраве
50177
Сдружение предлага създаване на фонд за профилактика на денталното здраве
  • Сдружение предлага създаване на фонд за профилактика на денталното здраве

Зъбният статус на българите е трагичен, проблемите се задълбочават, а държавата е напълно абдикирала от задължението си да осигури адекватни условия за профилактика. Това заяви председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Венцислав Стоев.

Д-р Стоев настоя за създаването на Фонд за дентална профилактика, който да поеме заплащането на един основен пакет от дейности, насочен към превенцията на заболяванията на зъбите и устната кухина.

"В момента касата финансира, много странно за нас, ваденето на зъби и то на постоянни зъби на децата, което според нас е голяма грешка. По-добре тези пари да се отделят за профилактика, а не за вадене на зъби. 19% от населението са над 65-годишна възраст и тези хора в голяма степен имат проблеми с протезирането, а знаете, че протезирането не се включва в здравното осигуряване. Касата финансира един преглед на цена 8,24 лева. Не може да се проведе нито качествен преглед, нито качествено лечение при тези ниски цени. Цената на една пломба е 28 лева. Кое по-напред да плати зъболекарят - дали да плати своите стопански разходи, дали да плати за дентален асистент или да получи нещо за своя труд. Има доста проблеми, които смятаме, заедно с другите доброволни организации, да поставим на дневен ред пред Министерство на здравеопазването, пред комисията по здравеопазване и да се решават заедно с обществото", коментира д-р Венцислав Стоев.

По данни на Сдружението на българските зъболекари в момента у нас има 8240 зъболекари при 7 364 000 население, тоест на един зъболекар се падат по 893 пациенти. За сравнение средната норма в Европа е 1200-1500 пациенти на един зъболекар. Според СБЗ проблем е и неравномерното разпределение на стоматолозите в страната, както и райони, където те изобщо липсват.