Саркози: България повече никога няма да бъде сама
Саркози: България повече никога няма да бъде сама / снимки: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов награди френския президент Никола Саркози с най-високото българско отличие – орден „Стара планина”.

Никола Саркози бе награден от Георги Първанов с орден „Стара Планина” с лента за изключителните му заслуги за решаване на казуса с медиците ни и тяхното завръщане у дома. „Великолепен е!”, възкликна Никола Саркози само секунди след като бе награден.

„За мен е чест, че мога да връча това отличие на Никола Саркози за развитието на двустранните ни отношения”, каза българският държавен глава. „Ние дължим своята голяма признателност за това, което той направи на финалния етап за спасяването на българските медици”, допълни Георги Първанов, като подчерта, че решителните действия на Никола Сарзкози и неговата съпруга са довели делото до успешен край. По думите на Първанов това е било проява на голяма европейска солидарност и няма друга причина за свободата на медиците ни. Първанов нарече Саркози силен и ефективен европейски лидер.

„Петте български медицински сестри не бяха само български граждани, те бяха европейски и техният проблем не бе български, а европейски”, каза Никола Саркози. „Тяхната трагедия бе трагедия на цяла Европа”, допълни той, като подчерта, че България повече никога няма да бъде сама. „Когато България има проблем, всички останали 26 държави членки на Европейския съюз ще застанат зад нея”, заяви още Саркози.

„Франция е ваш приятел”, каза още в емоционалното си слово Никола Сарзкози. На журналистически въпрос той отговори, че съпругата му не е в София, защото е уморена от полемиките около това кой има по-големи заслуги за свободата на българските медици и иска да остане в сянка. Френският президент обаче заяви, че за него най-важно е било медиците да бъдат освободени без да се унижава либийската страна.

Френският президент Никола Саркози изнесе и лекцията в Софийския университет, по време на която заяви: Европейският съюз трябва да помисли за статут на партньорство с Турция, а не за пълноправно членство.

„Трябва да намерим решение, което не унижава Турция, но и не дестабилизира Европа”, призова Саркози. Според него ЕС има нужда от Турция, но е рисковано да й даде пълноправно членство преди европейския проект да бъде качествено завършен.

В края на посещението си в България президентът на Франция Никола Саркози се срещна с българските медици, които се завърнаха от Либия, в резиденцията на френския посланик у нас.

Медиците подариха на президента Саркози бележник с отлични оценки по дипломация и човечност от ученици от 7"б" клас от Основното училище "Пенчо Рачов Славейков" във Варна, кукла с българска носия, а за Сесилия Саркози - икона на Света Богородица.

Българският премиер Сергей Станишев също прие президента на Франция Никола Саркози. До края на годината работна група ще договаря параметрите за купуването от страна на България на четири корвети, каза Саркози на срещата с премиера Сергей Станишев. По думите му, група експерти ще обсъжда условията за финансиране и разпределяне на работата между корабостроителницата във Варна и Франция.

Премиерът Сергей Станишев отбеляза, че в момента са в ход редица модернизационни проекти, като доставката на нови хеликоптери за Българската армия, сделка за 360 000 000 евро, която се изпълнява ритмично с добър офсет, отбеляза Станишев. По думите му, двете страни имат много общи позиции по отношение на перспективите за атомната енергетика в ЕС.