/ iStock
Летците Иво Табаков и капитан Николай Калайджиев ще извършат полет с лек самолет, по време на който ще опишат териториалните граници на Република България по повод националния ни празник 3 март, съобщиха от платформата за летателни площадки LANDBG, съорганизатори на инициативата. 

На 3 март от летище Драгановци край Габрово пилотите ще потеглят по маршрута, който са си поставили за цел. В зависимост от метеорологичните условия се очаква около 5 март да има изображение на GPS следа, от която нагледно да се вижда пътната линия на самолета, описала държавните граници на България.

Инициативата е по идея на Иво Табаков, който ще пилотира. Капитан Николай Калайджиев, носител на два световни рекорда, ще помага в планирането, навигацията и разрешителните за полета. 

През октомври 2022 г. българският пилот Николай Калайджиев подобри световен рекорд на "Гинес" на летището в габровското село Драгановци. Световният рекорд е за "най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 1000 фута (305 метра) спрямо терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек самолет за един час".

Калайджиев поставя и световен рекорд на FAI (Международната федерация по аеронавтика) със самолет с максимална излетна маса от 300 до 500 кг.