/ Guliver/Getty Images
Най-натовареният ден за цялата година за пожарникарите е бил вчера, когато са гасени 409 пожара. Това каза днес във Варна директорът ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който присъства на ежегодното съвместно учебно занятие за търсене и спасяване при авиационно произшествие, което се проведе на плажа в район "Аспарухово" в крайморския град.

Пожар унищожи 450 кв.м покривна конструкция на кооперация в кв. „Картала”

Според него дъждът от снощи и тази сутрин е дал възможност на пожарникарите "да глътнат" малко въздух.

Трето денонощие пожар бушува в горите край язовир Ястребино

Той поздрави колегите си, които по думите му са издържали повече от 30 дни на терен, включително и във високите части на Рила. Николов коментира, че високопланинските пожари се гасят много трудно. Той изказа благодарност и на Военновъздушни сили, които със свой хеликоптер са го локализирали бързо и в момента обстановката е напълно спокойна.

Пожар горя в оживен квартал във Велико Търново (ВИДЕО)

Николов коментира, че по принцип за цялата страна е въведено извънредно дежурство. Той обясни, че хората, които са на дежурство са извън пожарните служби, по-близо до най-рисковите места, а почиващите са по домовете си в готовност веднага да се намесят.

Голям пожар горя край Летище София (ВИДЕО)

За разразилия се вчера в района на село Каменар във Варна пожар Николов каза, че реакцията е била изключително бърза. Благодарение на нея пожарът е обхванал не повече от 60 декара борова гора и няма пострадали хора.

Пожар на метри от къщи в Асеновград (ВИДЕО)

До преди една седмица в 126 случая на пожари в страната са участвали доброволци при гасенето, каза още Николов. По думите му разполагаме с 3115 доброволеца, които са преминали обучение, и са готови за работа с пожарникарите.
БТА