С нулев прием и тази година са професиите камериер и портиер-пиколо
С нулев прием и тази година са професиите камериер и портиер-пиколо / БГНЕС, архив

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов съобщи по време на форум, че с нулев прием и тази година са професиите "камериер" и "портиер-пиколо".

Той съобщи по време на дебат за кадрите в туризма, че през изминалата учебна година в професионалното образование по професиите "хотелиерство", "ресторантьорство" и "кетъринг" се отчита стабилна тенденция за увеличаване на приема, като обучението става в 130 професионални гимназии, 25 средни училища.

Кои професии ще изчезнат в близко бъдеще?

Общият брой на учениците, които са се обучавали в направлението "хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг", е 14 100, а в направлението "пътуване, туризъм и свободно време" - 3607. Най-желани професии от учениците са "готвач" - 4700 ученици, в 60 училища; "ресторантьор" - 6300, в 50 училища; "хотелиер" - 2800, в 31 училища.

Младите хора предпочитат да са чиновници, не да работят в реалния сектор

Професиите с нисък прием в направлението са "сервитьор-барман" - 131 ученици, в четири училища; а с нулев прием и тази година са професиите "камериер" и "портиер-пиколо".

Сред най-желаните професии са "организатор на туристическа агентска дейност" - 2600 ученици, в 36 училища; "екскурзовод" - 772 ученици, в 13 училища; "аниматор в туризма" - 353 ученици, в 9 училища. Професия с нисък прием в направлението е "планински водач".

С 10% намалели кадрите в туризма отчитат от министерството

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова съобщи, че по оперативната програма "Региони в растеж" е заложена възможността за финансиране на професионалното образование в сектора "туризъм".

За следващата година се предвижда в 13 професионални гимназии в сектора да бъдат вложени 11 млн. лв. за подобряване на материалната база на тези училища с осигуряване на нужното професионално оборудване. В трансграничните програми също има възможност за подкрепа на сектора.

Източник: БТА