/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
С 10 гласа „за“ и само 1 „против“ депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху 3 текста от приетия в парламента Закон за промени в Закона за МВР, с който се създава Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Тя ще има възможност да осъществява охрана на лица, чиито живот е застрашен. 

Президентът Радев върна за ново обсъждане част от текстовете, изразявайки несъгласие с разпоредби, които, според него, дублирали охраната, осъществявана по закона за НСО. 

Маноил Манев за промените в Закона за МВР: Няма дублиране на звена (ВИДЕО)

Поради служебен ангажимент в чужбина от заседанието отсъстваше вътрешният министър Младен Маринов, но заместникът му Милко Бернер изрази пред депутатите подкрепа за промените в закона. „Охраната ще се осъществява не по принцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие конкретна заплаха за съответния служител“, изтъкна той пред депутатите.

„МВР и сега извършва подобни действия. Ние считаме, че това е правилно и има достатъчно яснота“, коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Радев.

След заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред нейният председател Пламен Нунев заяви пред журналисти, че новата структура, която се създава в МВР, ще може да охранява служителите от администрацията на централната и местната власт - служители от НАП, от Агенция "Митници", от БАБХ, включително народните представители, зам.-министри и други.
 
Президентът наложи вето върху промените в Закона за МВР


Нунев обясни, че ще има наредба, която ще регламентира дейността и начина, по който ще се осъществява охраната, техническите средства, които ще се използват и всичко друго необходимо, ще има и взаимодействие с НСО. Той добави, че в закона се дава избор на лицата по чл. 20 и 22 от закона за НСО, които подлежат на охрана - председател на НС, премиер, президент, вицепрезидент, главен прокурор - как да се извършва охраната им. Като добави, че ще има взаимодействие с НСО.

Предстои ветото на президента да бъде гласувано в пленарна зала. БСП обявиха, че ще подкрепят ветото на Радев в пленарна зала, което обаче нямало да бъде по политическа целесъобразност.