/ iStock/Getty Images
Руското посолство у нас излезе с остра позиция по повод коментар на премиера Кирил Петков спрямо президента на Русия Владимир Путин във връзка с реализацията на проекта по разширяване на българската газопреносна мрежа, продължението на газопровода "Турски поток".

„Обърнахме внимание на недипломатичния, остър и груб коментар от главата на българското правителство спрямо президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на реализацията на проекта по разширяване на българската газопреносна мрежа, продължението на газопровода "Турски поток" в Република България“, посочиха в позицията си от посолството.

Петков: С Байдън обсъдихме как корупцията може да бъде инструмент за Путин на Балканите

Дипломатическата мисия у нас заявява на официалната си страница във Фейсбук, че тръбопроводът е станал най-големият инфраструктурен проект в България от 1974 г. (последен обект от този мащаб е АЕЦ "Козлодуй", изграден от съветската компания "Топлоелектропроект" съвместно с българската "Енергопроект").

„Вместо елементарна благодарност за бързо и успешно реализиране на проекта, който е не само взаимноизгоден за нашите страни, но и е съдействал значително за засилване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа и диверсификация на доставките на енергоносители, чуваме само безпочвени нападки“, допълниха още в позицията си от Руското посолство.