Руският посланик у нас: Украйна е отговорна за спирането на газа
Руският посланик у нас: Украйна е отговорна за спирането на газа / снимка: Sofia Photo Agency

Отговорността и вината за спирането на газа за Европа е изцяло на Украйна, това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио руският посланик в България Юрий Исаков. Той поясни, че същността на тази отговорност е в това, че Украйна отказва да изпълнява възложените й задължения, произтичащи от договорите за доставка – по-точно за транзита на руския газ през територията на Украйна за европейските потребители. „Русия ще започне да подава газ в секундата, когато имаме гаранции, че този газ ще стигне до потребителите”, каза още руският посланик и добави:

На 7 януари Украйна спря всички четири тръбопровода, през които газът минава за Западна, Южна и Източна Европа. По този начин целият руски газ, който до 7 януари пристигаше на територията на Украйна за европейските потребители, престана да идва за Европа. И когато това стана, Русия взе решение да се прекрати подаването на газ от руска страна, тъй като този газ оставаше на руска територия и не достига до европейските потребители. Украйна през последните месеци много активно пълнеше своите подземни складове и, доколкото знам, общият обем на складирания газ е около 25 милиарда кубически метра.

Но от това излиза, че те няма къде да държат още газ, освен в самите тръби и ако вие бяхте продължили да давате газ, тя трябваше да излиза на някъде, т.е. към Европа?

Съществува система от договори, от които произтичат задълженията на украинската страна за транспортиране на газа през нейната територия до европейските потребители. Съответното задължение, освен в тези договори, съществува и в енергийната харта на Европа. Там член 7 предвижда, че каквито и спорове да има между доставчика и транзитьора на газа, транзитьорът носи пълната отговорност за изпълнение на своите задължения по транзита на газа в пълен обем до решаването на спорните въпроси.

Какво означава пазарна цена на газа – как може едно и също нещо за едни да струва 100 долара за 1000 кубически метра газ, а за други 600 долара за 1000 кубически метра газ?

Ако вземем средноаритметичната цена на газа за 1000 кубически метра за пояса за европейските страни – източноевропейски и южноевропейски страни – то тогава средната цена е около 450 долара за 1000 кубически метра газ. Същевременно беларуският потребител плаща за този газ значително по-малко. Причината е, че руската страна в лицето на „Газпром” е получила в отговор на тези благоприятни условия за доставки 50 на сто от собствеността на газоразпределителната и газопреносната мрежа на Беларус. Предоставените условия от Беларус са компенсацията за по-ниската печалба на „Газпром”, която би получила от Беларус, ако искаше да получи пълната европейска цена за нея.

Цялото интервю може да прочетете ТУК