Русия е удовлетворена от решенията на България по кризата с Грузия
Русия е удовлетворена от решенията на България по кризата с Грузия / снимка: БГНЕС
Русия е удовлетворена от прагматичните и обмислените действия на България по кризата в Грузия и отделянето на Абхазия и Южна Осетия. Това заяви външнополитическият съветник в руското посолство в София Андрей Шабанов. Той определи предложението на България ЕС да назначи свой специален представител за грузинската криза като разумна стъпка, която ще позволи на Еврсоъюза да получи по-обективна представа за случващото се в региона.

Андрей Шабанов даде два примера, които според него доказват благоприятното развитие на отношенията между ЕС и Русия:

„Вчера, на 2 септември, парламентът на Гърция ратифицира Споразумението за изграждане на газопровода „Южен поток". А днес, както добре знаете, в Белене беше даден официалния старт на строителството на атомната централа с активното участие на Русия".

Андрей Шабанов подчерта, че тези примери показват колко тясна е връзката между ЕС и че тя не бива да бъде прекъсвана. Според съветника на извънредната среща на върха на ЕС на 1 септември е преобладавал здравият разум, а страните, които са настоявали за санкции срещу Русия, са били малцинство. Шабанов заяви, че съжалява за решението на ЕС да отложи преговорите за партньорство с Русия, но изрази надежда, че след като руските войски вече са се изтеглили от Грузия, тези преговори могат да бъдат подновени на 15 септември.